Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

585 graditeljev zgradilo več kot tisoč gradov

Večer, Slovenija: Na ravnici Mitnek v Podpeci se je tudi letos zbrala množica graditeljev in obiskovalcev 19. gradov kralja Matjaža.

Tokrat je snežne stvaritve gradilo 86 ekip, med njimi je bila prvič tudi ekipa koroških županov. Zgradila je 1000. grad v zgodovini prireditve, ki kandidira za vpis v Unescov seznam žive kulturne dediščine.

Skupno 585 graditeljev iz vse Slovenije, pa tudi iz sosednje Avstrije, je od 10. do 16. ure iz vnaprej pripravljenega umetnega in nekaj naravnega snega, ledu in šibovja gradilo snežne stvaritve. Te predstavljajo večinoma gradove, podobe kralja Matjaža in Alenčice, pa tudi podobo Turka, ki je prišel iskati skriti zaklad, in hobotnice Paul, ki za v prihodnosti napoveduje zmago slovenske nogometne reprezentance na svetovnem prvenstvu. Nastala je tudi hiška risanih junakov Smrkcev in druge skulpture.

Prvič so se prireditve kot ekipa graditeljev na pobudo nove črnjanske županje Romane Lesjak udeležili koroški župani, ki so v Mežiško dolino umeščali hitro cesto, na željo Črnjanov pa so do Črne zgradili tudi železniško progo.

Prireditev si je danes ogledala tudi Monika Kropej z inštituta za slovensko narodopisje Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU. Na njeno pobudo je namreč prireditev z legendo o kralju Matjažu, ki s svojimi vojščaki spi v Peci in se bo zbudil, ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli kamnite mize, vpisana v register žive kulturne dediščine v Sloveniji. To pa je izhodišče za vpis na Unescov seznam žive kulturne dediščine, kamor je doslej vpisanih 166 prireditev z vsega sveta.

Matjaž Mrdavšič, ki v okviru svoje okrepčevalnice Pri Matjažu skupaj z Občino Črna na Koroškem organizira prireditev gradovi kralja Matjaža, pravi, da jih to navdaja s prijetnimi občutki in pomeni nov zagon prireditvi. "Nismo vedeli, da je prireditev toliko vredna," je dejal Mrdavšič.

Današnjo prireditev si je, kot vsako leto, ogledal tudi kralj Matjaž, ki je izmed graditeljic izbral svojo Alenčico. Za zaključek je razglasil tudi najlepši grad po svojem izboru in najlepše po izboru občinstva. Najlepši grad oz. upodobitev kralja Matjaža je po izboru kralja Matjaža in županje Črne na Koroškem Lesjakove ustvarila ekipa iz Šmarjete pri Celju. Najlepšo stvaritev po izboru občinstva pa je naredila ekipa Glažeki z okolice Ptuja, ki je zgradila hišo Smrkcev.

Od leta 1993, ko je bila v Podpeci prva takšna prireditev, je skupno z današnjimi nastalo 1074 gradov. Letošnji bodo, če bo vreme dopuščalo, na ogled še nekaj časa. Prireditev se sicer nadaljuje še v nedeljo, ko je spremljajoči program namenjen predvsem najmlajšim obiskovalcem. (sta)


 

Vecer.si 29.01.2011

                             Foto: Igor Napast

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije