Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Završnici kmalu parkirišče

Gorenjski glas, novice: Gradnja parkirišča bo prvi korak k ureditvi Završnice, v nadaljevanju pa v tej dolini nameravajo razširiti cesto, omejiti promet in urediti rekreacijski center.

Žirovnica – Završnica je priljubljena izhodiščna točka za Valvasorjev dom, Stol in Zelenico, zaradi številnih pohodnikov pa še zlasti v toplejših mesecih ob koncih tedna v tej dolini vlada pravi prometni kaos. »Takrat je stanje katastrofalno. Avtomobili so parkirani od lovskega doma naprej, po možnosti na obeh straneh ceste, nagneteni so pri odcepu za Valvasor … Tako ne more več biti,« pravi žirovniški župan Leopold Pogačar, ki je včeraj s Cestnim podjetjem Kranj podpisal pogodbo za gradnjo parkirišča v dolini Završnice. Zgradili ga bodo na zemljišču pri jezeru (v bližini jeza). »Od Savskih elektrarn smo pridobili služnost za amortizacijsko dobo parkirišča, to pomeni za 20 do 30 let. Prostora bo za 45 avtomobilov in tri avtobuse, dve parkirni mesti bosta namenjeni invalidom. Parkirišče bo asfaltirano, urejeno bo odvodnjavanje, poskrbeli bomo za lovilce olj, skratka, bo moderno urejeno,« je napovedal župan. Investicija je ocenjena na 124 tisoč evrov; 66 tisoč evrov bo prispevala Evropska unija, preostalo bo zagotovila občina. Cestno podjetje Kranj bo dela predvidoma končalo v začetku aprila.
 
S tem pa se ureditev doline Završnice še ne bo končala. Kot je pojasnil Pogačar, ta čas pripravljajo občinski podrobni prostorski načrt za razširitev ceste od nekdanje karavle do Završnice: »Računamo, da bomo še letos pridobili gradbeno dovoljenje in odkupili zemljišča, prihodnje leto pa bi cesto razširili.« V bližini jezera nameravajo urediti tudi rekreacijski center z otroškim igriščem, prostorom za piknik, igriščema za odbojko, prireditvenim prostorom ... Upajo, da bo tudi ta projekt podprla Evropska unija, prve objekte pa naj bi zgradili prihodnje leto. »V treh letih bomo omejili tudi promet po dolini, tako proti Valvasorju kot proti Zelenici. Zavod za gozdove bo pripravil prometno študijo in predlog ureditve, na podlagi tega pa bomo občinskemu svetu predlagali sprejetje ustreznega odloka o omejitvi prometa. Regulirali ga bomo z zapornicami na parkirišču,« je še napovedal župan.

Ana Hartman

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije