Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Julij najnapornejši za reševalce

Slovenske novice: Med ranjenimi v tolminskih gorah je bilo 60 odstotkov tujcev, ki so prišli iz 16 držav

Več kot petino vseh lanskih reševalnih posredovanj v slovenskih gorah in planinah so opravili člani tolminske postaje gorske reševalne službe. V 67 reševalnih in 12 iskalnih akcijah so reševali 92 ljudi, ki so se v visokogorju in planinah znašli v težavah. Sedmim nesrečnikom žal niso mogli več pomagati, enega človeka na območju, ki je pod nadzorom GRS Tolmin, še vedno pogrešajo, v dolino pa so uspešno spravili 30 huje in šest laže ranjenih ljudi ter 48 nepoškodovanih planincev, pohodnikov, jadralnih padalcev, lovcev, gozdarjev in drugih, ki se ukvarjajo z ekstremnimi športi.

Največ reševalnih in iskalnih akcij, in sicer 20, je bilo julija lani, 13 v juniju, le ena je bila v oktobru, preostalih 45 pa je bilo v drugih mesecih. Pri 20 akcijah so poklicali na pomoč helikopterje policije in vojske. Tolminski gorski reševalci so imeli največ dela z reševanjem in iskanjem jadralnih padalcev. Teh akcij je bilo kar 36. Zanimiv je tudi podatek, da je bilo med 92 posamezniki skoraj 60 odstotkov tujcev iz 16 držav, kar kaže na nepoznavanje razmer v našem visokogorju, večini nesreč pa je botrovala neprimerna opremljenost.

Lani so tolminski gorski reševalci sodelovali na 64 vajah in usposabljanjih, sami so opravili 63 preventivnih predavanj in predstavitev za učence, planince in alpiniste ter organizirali dežurstvo pri 62 pohodih, tekmovanjih in prireditvah v gorah. Udeležili so se štirih tekmovanj gorskih reševalnih služb, njihov član Martin Štendler pa se je kot član državne reprezentance udeležil gorskega maratona na svetovnem prvenstvu v ZDA.

(I. U.)

 27.01.2011

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije