Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veliki Rogatec - 31.12.10

Še nekaj sončnih pogledov za konec tega ... leta. Svet med deželo Kranjsko in Štajersko.

Tiho, mirno in spokojno jemlje leto svoj konec, tudi na Rogaču. Od vetra očiščen snega, se greben, poraščen z rjavo travo, ponuja gamsom v pašo. Tiho zmotimo spokojni mir, ki vlada, stopimo na vrh, pozvonimo in odidemo.

  

Preden začnemo sestopati na drugo, vzhodno stran, še nekaj pogledov na gore in spremljevalca, sopotnika na gorskih pobočjih. Letošnje želje po vzponih so bile morda večje, a vseeno smo zadovoljni, da smo si letos v pravi meri dali duška v »planinah«.
Na Rogatcu so vpisi v knjižico redki, kar ne zmanjšuje vrednosti gore, ki se kot najvišja vzpetina dviga na gorskem hrbtu. Ta rajda hribov nam nudi svoj kos zemlje za dom.

  

Mične, skorajda čarne skrivnosti, se razpredajo na Špehovem in Klinarjevem. Svet poln skrivnosti, zapuščenih domačij, velikanov in dobrih vil. Kaj še hočeš, vse razlage so tu. Postavljene brez znanosti, s kmečko, zdravo pametjo, ki pa je žal pred izumrtjem.

  

Cerkev sv. Lenarta je stara in nekdaj sloveča. Svetnik Lenart, ki poleg drugega, velja tudi za zaščitnika rokovnjačev, tatov in tihotapcev, bi bil v tem času lahko bolj obiskan. Lopovi so sicer preimenovani v t... a vseeno. Če bo to Lenart slučajno zameril svojim »varovancem« in »varovankam«, bo bolj jasno v novem letu. Pa srečno!

Boris Štupar 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije