Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lepenatka - 30.12.10

Skorajda zagotovo ni na Bukovniku nobene tolk debele bukle, kot jih boste našli v gozdovih pod Lepenatko, ob Babjem grabnu. Tam, kjer še ni gozdnih vlak in jih človek še ne doseže.

V bistvu sem šele prejle zvedel, da so bukve in Bukovnik povezane z mailom. Voščilo, ki je priletelo od turistov s kmečkega turizma, je kot nekdo, ki te vseskozi opazuje. Nekam znano, mar ne. Pa tega prejle popoldne, ko smo z zanimanjem opazovali (duhali) gore, svoje sence, bruhajoče »termo« oblake in dihali dokaj svež zrak, še nismo vedeli.

Hrib je lep, če ne ne bi bil Lepenatka. Lepo usločena rebra se raztezajo do doline. Na njenih strmih osončenih pobočjih so si ljudje že v davnini izkrčili gozdove za travnike in njive. Kljub dokaj skopi zemlji, so si tu našli dovolj za preživetje. Nekaj jih še vztraja na tej svoji, od prednikov podedovani zemlji. Vmes se je kot lastnik gozdov pojavila tudi škofovsko cerkvena družba in prav v teh gozdovih so verjetno skorajda najbolj debele in s tem tudi stare bukve na slovenski zemlji. Malo pogledate pod pot, v strmino, pa ste tam, kjer se je čas ustavil.

 

Boris Štupar

Ne uideš mi. Srečno!

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije