Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V novo leto z novo celostno podobo

Gorenjski glas, novice: Letošnje leto je bilo za javni zavod Triglavski narodni park izjemno uspešno, je ocenil direktor Martin Šolar. Prihodnje leto v znamenju tridesetletnice zakonske ustanovitve TNP.

...Bled – »Zadovoljen sem z opravljenim delom; za nami je izjemno uspešno leto. Med drugim je bil po dolgih letih sprejet nov zakon o Triglavskem narodnem parku, ki predstavlja pomembno prelomnico in vodilo za nadaljnje delo,« je iztekajoče leto ocenil direktor Triglavskega narodnega parka (TNP) Martin Šolar. Z novim zakonom o TNP je povezana tudi priprava načrta upravljanja TNP, kar bo ena od prednostnih nalog v prihodnjem letu, ko bodo zaznamovali tudi tridesetletnico zakonske ustanovitve TNP. V načrtu upravljanja, za pripravo katerega imajo na voljo leto in pol, bodo po besedah Martina Šolarja opredelili ne samo varstvene, ampak tudi razvojne cilje.
 
Uspešni pri pridobivanju evropskega denarja
Iz državnega proračuna se za izvajanje svoje redne dejavnosti v prihodnjem letu nadejajo dobrih 1,8 milijona evrov. »To je 36 odstotkov več kot letos, večino tega denarja pa bomo namenili za uresničitev nalog, ki jih zavodu nalaga novi zakon o TNP,« je poudaril Šolar in dodal, da so bili uspešni tudi pri pridobivanju evropskih sredstev, in sicer za osem projektov v skupni višini prek osemsto tisoč evrov. S tem je povezanih tudi šest novih zaposlitev. V novo leto pa bodo vstopili tudi z novo celostno grafično podobo. »Novi zakon o TNP določa, da ima park svoj znak, v katerem so stilizirane podobe Triglava, gamsa in triglavske rože,« je razložil Šolar in dodal, da so zato izpeljali natečaj, na katerem so kot najboljše izbrali delo oblikovalcev Dušana Grobovška in Silvije Černe. Znak je po besedah Martina Šolarja izviren in jasen, zato verjame, da bo tudi prepoznaven. Prihodnje leto pa bo tudi v znamenju tridesetletnice zakonske ustanovitve TNP, ki jo bodo zaznamovali z vrsto prireditev. Tako bodo že v januarju pripravili 16. memorial Danilo Re – tekmovanje naravovarstvenih nadzornikov. Osrednja prireditev pa bo konec maja v Festivalni dvorani na Bledu, ki jo bodo združili z dnevom Alpske konvencije.
 
Park privlačen tudi pozimi
Triglavski narodni park je za obiskovalce privlačen tudi pozimi, zato je Martin Šolar ob koncu postregel še z nekaterimi napotki za obiskovalce parka v času, ko je naravno okolje še posebno občutljivo. Obiskovalcem svetuje, naj se držijo usmeritev in navodil redarjev in nadzornikov oziroma naj upoštevajo označbe in pravila obnašanja v parku. »Zimska narava je na žalost za nekatere posameznike tudi privlačen poligon za aktivnosti, ki ne sodijo v naravno okolje oziroma so v parku prepovedane. Novi zakon o TNP glede tega zato predvideva še strožje kazni,« je opozoril Šolar. Za vožnjo z motornimi sanmi si posamezniki lahko prislužijo globo v višini najmanj petsto evrov, prav toliko znaša kazen za vožnjo po cestah, kjer javni promet ni dovoljen. Parkiranje zunaj za to določenih mest lahko posameznika olajša za najmanj sto evrov, toliko pa znaša tudi kazen za uporabo pirotehničnih sredstev v parku.
 

Mateja Rant

19.12.2010

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije