Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore pozimi lepe in nevarne

Nedelo - Jure Predanič: Ključna ustrezna oprema in pripravljenost

V zadnjih letih čedalje več ljudi, zahaja v gore tudi v zimskem času. Gore so v zimskem času še posebno lepe, zato privlačijo številne pohodnike, plezalce in turne smučarje. Pri tem pa je treba upoštevati vrsto pasti, ki se pozimi skrivajo v gorah, opozarjajo na policijski upravi Nova Gorica. Dnevi so krajši, v visokogorju so planinske koče razen redkih izjem zaprte, poti so zasnežene, pogosto poledenele, markacije so le redko vidne, klini in jeklenice so večinoma pod snegom, marsikje je nevarnost snežnih plazov, ki so letos vzeli že sedem življenj. 

V zadnjih dneh je v visokogorju Julijskih Alp zapadlo precej novega snega, na Kredarici ga je že okoli 190 centimetrov. Ohladitev bo razmere v gorah še otežila, saj bodo poti pomrznjene, zasnežene in nevarne za zdrs. »V nahrbtnik za zimski vzpon zato poleg hrane in pijače, perila ter ustreznih oblačil sodijo vsaj še dve kapi, dvoje rokavic, vžigalnik, komplet prve pomoči, vsaj dve pomožni vrvici, dve vponki, čelna svetilka, zaščitna krema in zaščitna očala,« pravi predstavnik novogoriških policistov Dean Božnik.

Za zimski vzpon potrebujemo tudi ustrezne zimske čevlje s prilegajočimi se derezami. Najprimernejše so 12-zobe avtomatske dereze. Manjše lahko uporabljamo le na dostopnih poteh, nikakor pa ne na resni turi v visokogorje, opozarja Božnik. Potrebujemo še gamaše, ki naj bodo v delu gležnja ozke, da se vanje ne zataknemo z derezami, ustrezen pohodni cepin, ki ga uporabljamo vedno v kompletu z derezami, zelo priporočljiva, če ne kar obvezna, je tudi čelada. Za vzpenjanje po grapah in plezanje po lednih slapovih potrebujemo še plezalni pas, vrvi, kline in drugo specialno opremo in orodje.

Po sneženju sicer vsaj tri dni ni priporočljivo iti v gore, včasih pa tudi dlje - treba je namreč upoštevati višino novo zapadlega snega, temperature, veter in teren. Poleg opreme pa je za uspešno in varno zimsko turo seveda ključna ustrezna psihofizična pripravljenost.

V prvi polovici letošnjega leta so možje iz policijske uprave Nova Gorica obravnavali 3 gorske nesreče (leta 2009 7, leta 2008 9), v katerih sta dva človeka umrla (lani 3, predlani 2), eden pa se je huje poškodoval (leta 2009 3, leta 2008 pa 5). Glavni vzrok za najhujše nesreče so po policijskih podatkih padajoče kamenje, zdrs, plezanje kljub neugodnim vremenskim razmeram, zdrs na snegu in padci med plezanjem.
 

 28.11.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije