Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zahvala švicarskim reševalcem

Gorenjski glas, zanimivosti, Mojstrana: Najbolj učinkovito lahko reševanje izpeljejo izkušeni in izobraženi lokalni reševalci, so prepričani reševalci švicarskega Air Zermatta.

Te dni mineva leto dni od smrti našega vrhunskega alpinista Tomaža Humarja. »Viki Grošelj me je takrat poklical in prosil, naj poiščem Tomaža. Obljubil sem, da ga bom našel,« se je dogodkov izpred leta dni v torek, ko sta skupaj s kolegom Brunom Jelkejem v Slovenskem planinskem muzeju predstavljala reševanja Tomaža Humarja z gore Langtang Lirung, dogodkov spominjal švicarski reševalec Gerold Biner. Prav reševalci Air Zermatta so bili namreč tisti, ki so alpinista našli in pripeljali z gore. Žal za Tomaža takrat ni bilo več pomoči. Našli so ga mrtvega na 5900 metrih, helikopter ga je odpeljal v bazni tabor. 

Po besedah Vikija Grošlja so se švicarski reševalci, ki imajo eno najboljših helikopterskih reševalnih enot na svetu, izkazali že pri prvem reševanju Tomaža avgusta leta 2005, ko je obtičal v steni himalajske gore Nanga Parbat. Takrat so ga rešili pakistanski reševalci, čeprav je bila švicarska enota že na poti. Obakrat so posredovali brezplačno, ob kritih zgolj materialnih stroških. Prav reševanje Humarja pa jih je spodbudilo pri ugotovitvi, da najbolj učinkovito reševanje v Himalaji ne more biti organizirano iz Evrope. Bistveno bolj učinkovito bi to delo lahko opravljale dobro usposobljene lokalne reševalne ekipe iz Nepala, Pakistana in Kitajske. Na mesto nesreče lahko prispejo veliko najhitreje, pa tudi birokratskih zapletov z licencami in dovoljenji imajo precej manj.
 
Švicarji so tako že letošnjo pomlad v Nepalu organizirali prvi tečaj za tamkajšnje reševalce in pilote helikopterjev. O tem, da je bila njihova odločitev še kako na mestu, govori tudi dejstvo, da so že med tečajem uspešno reševali plezalce različnih odprav. Za nepalske pilote in reševalce so poleti pripravili tečaj tudi v Švici. Obe akciji so financirali sami, obenem pa vse zainteresirane zaprosili za pomoč pri projektu; v sklad švicarskega Air Zermatta za reševanje je šel tako tudi izkupiček torkove prireditve v Slovenskem planinskem muzeju.
 
Marjana Ahačič
Foto: Gorazd Kavčič
 

 

19.11.2010

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije