Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohod spomina h Krnskemu jezeru

Gorenjski glas, Novice, Radovljica:Tudi letos, tokrat že trinajstič zapored, se je blizu petsto udeležencev Pohoda spomina 1918-2010 zbralo ob Krnskem jezeru.

Na ciljni točki so se v soboto na spominski slovesnosti poklonili padlim in umrlim vojakom prve svetovne vojne v slovenskih gorah. »Dva poka iz možnarjev sta ob začetku proslave na vzhodni obli Krnskega jezera simbolično predstavila spopad dveh monarhij, ki sta uničili milijon mladih življenj vojakov na Soški fronti. Dvajset centimetrov debela snežena odeja je pokrivala obalo jezera s pobočji krnskih vršacev, ki so se skrivali v podeči se megli,« je vzdušje na prireditvi opisal dolgoletni predsednik organizatorjev krnske prireditve, radovljiški župan Janko S. Stušek, ki je v imenu organizacijskega odbora pozdravil udeležence. Slavnostni govornik na prireditvi je bil letos Daniel Krivec, bovški župan in poslanec Državnega zbora, ki je opozoril na dolžnost, da se tudi po dvaindevetdesetih letih s spoštovanjem spominjamo moreče dediščine prve svetovne vojne.

Mednarodna udeležba na proslavi je bila letos manjša kot sicer, je še povedal Stušek, zato pa je bila številnejša madžarska delegacija z madžarskimi veterani v sestavi in pod vodstvom madžarske konzulke v Ljubljani. Sodelovala je tudi Slovenska vojska na čelu z brigadirjem Bojanom Pograjcem, slovenska policija, planinci, gorniki, veterani osamosvojitvene vojne, člani ljubiteljskih društev I. svetovne vojne, možnaristi iz Kamne Gorice in drugi. V programu pa so nastopili oktet »Golobar« iz Bovca, kvartet trobil orkestra Slovenske policije in Pihalni orkester Lesce.
 
M.A.

 

18.11.2010


G-L, 15.11.: 13. pohod

Policija/G-L, 18.11.:
Tradicionalna spominska prireditev Krn

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije