Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vaja Klemenškov pekel 2010

URZS: Vaja je potekala v jami Klemenškov pekel v Logarski dolini, njen namen pa je bilo preveriti in utrditi usposobljenost jamarskih reševalcev za reševanje iz jamskih objektov.

V skladu s svojim letnim načrtom dela je Jamarska reševalna služba (JRS), v soboto, 23. oktobra, izvedla državno vajo namenjeno vsem operativnim reševalcem JRS, iz vseh sedmih reševalnih centrov.

Predpostavka vaje je bila, da se je nesreča jamarja zgodila v jami Klemenškov pekel na globini približno 270 m.
Pri raziskovanju podora se je na jamarja porušilo skalovje in mu stisnilo noge. Ob nezgodi je utrpel odrgnine ter verjetni zlom leve noge (golenice). Prvo pomoč so jamarju nudili kolegi in ga primerno oskrbeli. Jamarji so o nezgodi po telefonu obvestili regijski center za obveščanje Celje (ReCO) – na telefonsko številko 112.
ReCO Celje je sporočilo posredoval vodji RC JRS Velenje, ki je aktiviral reševalcev RC Velenje. Glede na razpoložljive informacije je vodja RC Velenje ocenil, da so potrebne dodatne sile in sredstva JRS. O dogodku je obvestil vodjo JRS, ki je ob pomoči Centra za obveščanje RS in v skladu z Načrtom obveščanja in aktiviranja JRS aktiviral celotno Jamarsko reševalno službo ter izpolnil vse zaščitne ukrepe pri dostopu do jame ter obveščanju o dogodku. Podatke o samem dogodku, na podlagi katerih se je odločil aktivirati celotno JRS, je vodja RC Velenje pridobil od jamarjev, ki so prišli iz jame po nezgodi. Takoj po prihodu na lokacijo je v jamo napotil opremljevalno ekipo ter ekipo z oskrbovalnim kompletom za ponesrečenca. Po prihodu Vodje JRS ga je seznanil s položajem ter izvedenimi ukrepi.

Vodja JRS je določil vodjo intervencije ter vodje ekip:
- vodja intervencije: vodja operative,
- vodje reševalnih ekip iz nabora operativnih reševalcev s potrjenim statusom Vodja reševalne ekipe JRS in
- vodja ekipe za spremstvo zdravniške ekipe ter vodja ekipe za štabne zadeve.
Reševalne ekipe so poslali na določene odseke v jami, kjer so izvedle potrebne ukrepe za nemoten in tekoč transport nosil iz jame. Zdravniško spremljevalna ekipa je poskrbela za transport praznih nosil ter spremljevalne opreme do poškodovanca. Po navodilih zdravnika so oskrbeli in namestili poškodovanca v nosila.

Po treh urah in 8 minutah so uspeli ponesrečenega transportirati iz jame in ga predati v nadaljnjo zdravstveno oskrbo. Na vaji je sodelovalo 28 udeležencev. Prva reševalna ekipa je v jamo vstopila ob 9:05 in pričela z opremljanjem jame za transport ponesrečenega, transport nosil se je pričel iz globine 270 metrov ob 13.35 in ob 16.43 so nosila z ponesrečenim prispela iz jame. Zadnji reševalec je jamo zapustil ob 18:27.
Vodja intervencije Maks Merela je ob koncu povedal, da je vaja je potekala brez zapletov, kljub pomanjkanju reševalcev je izvlek potekal tekoče in hitro. V imenu vodstva JRS je se zahvalil vsem udeležencem, ki so po svojih močeh prispevali k zelo uspešnemu in tekočemu poteku vaje

25.10.2010

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije