Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vaja reševalcev z obeh strani meje

Gorenjski glas, novice, Simon Šubic: V soboto je potekala skupna vaja gorenjskih in koroških sil za zaščito in reševanje. "Gorelo" je v ljubeljskem predoru in v gozdu v Rožu, v Dravi so iskali utopljenca ...

Ljubelj – V soboto je na avstrijskem Koroškem potekala obsežna mednarodna reševalna vaja Cooperate 2010, v kateri so sodelovale reševalne enote z obeh strani državne meje. Namenjena je bila spodbujanju čezmejnega sodelovanja in  skupnega urjenja organov in enot obeh obmejnih regij. Ker nesreče ne poznajo meja, je medsebojno poznavanje načinov in metod dela, opreme in sredstev, pristojnosti in odgovornosti izredno pomembno za pravočasno, usklajeno in učinkovito posredovanje ob nesrečah, je pojasnil vodja izpostave uprave za zaščito in reševanje v Kranju Jernej Hudohmet, na vaji tudi koordinator sodelujočih gorenjskih reševalnih sil.
 
Na vaji je skupno sodelovalo okoli 450 pripadnikov različnih reševalnih enot, med njimi 43 pripadnikov kranjske izpostave uprave za zaščito in reševanje, Gasilsko reševalne službe Kranj, Gasilske zveze Tržič, enot reševalnih psov za Gorenjsko v okviru Kinološke zveze Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov, Gorske reševalne službe Tržič in državne enote civilne zaščite za zveze. Vaja je potekala na različnih lokacijah. Na avstrijski strani ljubeljskega predora je potekalo reševanje v prometni nesreči, v kateri je zagorel tudi avtomobil, v pristanišču Humberk na Dravi so potapljači iskali utopljenca, gasilci in gorski reševalci so v bližini avstrijskega Podljubelja reševali vozilo, ki je zgrmelo v globel, in iskali pogrešane osebe na neprehodnem terenu. V Podnu so z združenimi močmi gasili gozdni požar, zaradi izpusta nevarnih snovi iz skladišča propana v Bistrici v Rožu pa so organizirali tudi evakuacijo.
 
Po besedah Hudohmeta je šlo za prvo tako množično skupno reševalno vajo, ki je dosegla svoj namen. »Na vseh ravneh smo storili korak naprej, zato na obeh strani meje upamo, da se bo vse skupaj razvilo v dolgoročno sodelovanje. Medsebojna komunikacija je na vseh ravneh potekala kar gladko, pomembno pa se mi zdi, da so medsebojne stike navezali tudi operativci z obeh strani, ki so se lahko seznanili tudi z razpoložljivo opremo in načinom dela na Gorenjskem in Koroškem,« pravi Hudohmet. Poudaril je še, da so se tudi dogovorili, da čim bolj skrajšajo postopke, ki so potrebni za odobritev prehoda državne meje reševalnim silam v primeru večjih naravnih nesreč v sosednji državi. »Ob gozdnem požaru na avstrijski strani meje bi bilo namreč smiselno, da bi se gorenjski gasilci takoj odpravili na pomoč avstrijskim kolegom, saj bi tako lahko preprečili razširitev požara v slovenske gozdove,« razmišlja Hudohmet.
Simon Šubic

07.10.2010

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije