Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V svetu snega in ledu

Gorenjski glas, kultura, Igor Kavčič: Včeraj so v galeriji Prešernove hiše v Kranju odprli razstavo avtorskih fotografij, ki jih je Gorenjskemu muzeju podaril znani alpinist in fotograf Stane Klemenc.

Velik del bogatega opusa fotografij, ki jih je alpinist in fotograf Stane Klemenc posnel na odpravah po svetovnih gorstvih in na polarnih odpravah, je avtor pred časom podaril Gorenjskemu muzeju, kjer so jih uvrstili v zbirko Kabineta slovenske fotografije, ki v okviru muzeja deluje že štirideset let. »Fotografije sem podaril iz dveh razlogov. Zbirka je preprosto prevelika, da bi jo hranil doma, hkrati pa je pri meni tudi ne more videti toliko ljudi, kot je to mogoče v muzeju. Zdi se mi prav, da so fotografije lahko na ta način občasno na razpolago ljudem, ki jih zanima tovrstna tematika,« je povedal Stane Klemenc in dodal, da se je za Gorenjski muzej odločil predvsem zato, ker v njem deluje Kabinet slovenske fotografije, ker je večkrat tvorno pri različnih razstavah sodeloval s sodelavci muzeja, ker je tematika, ki jo po večini obravnava na svojih fotografijah, povezana z gorami, te pa tudi z Gorenjsko in konec koncev je na Gorenjsko, kjer tudi živi, zelo navezan. »Muzej ima tudi primerne prostore za hrambo fotografij, zanje je strokovno dobro poskrbljeno, hkrati pa so muzealcem vedno na voljo za uporabo pri raznih razstavah ob obletnicah odprav in podobno.«
 
Klemenčeve fotografije so edinstven dokument dogajanja na odpravah v različna gorstva sveta, na Arktiko, Antarktiko, pa tudi v Afriko, kjer večni sneg in led zamenja vroče sonce. Fotografije so s svojo dokumentarnostjo tudi bogat doprinos zgodovini slovenskega polarnega raziskovanja in osvajanja najvišjih vrhov vseh celin. Na razstavi je razstavljenih več kot petdeset podarjenih fotografij. Kot je povedala kustodinja Gorenjskega muzeja Jelena Justin, gre za fotografije z različnih odprav v tuja gorstva, od Everesta (Nepal, Tibet), Kilimandžara, Mount McKinleyja (Aljaska), z Bornea, Antarktike, Arktike, Patagonije, Nove Zelandije, Nove Gvineje, Grenlandije, Sibirije, do Južne Amerike - Peruja, Bolivije, Čila, in seveda Slovenije. Vseh podarjenih fotografij je sicer 275, za razstavo pa je bil opravljen izbor.
 
Tematsko na razstavljenih fotografijah prevladujeta sneg in led, ekstremni življenjski pogoji za preživetje, hkrati pa tudi ekstremni pogoji za dobro fotografijo. Močni odsevi bele svetlobe snega in ledu ... sonce in sneg sta faktorja, ki otežujeta dobro fotografiranje oziroma je zato potrebno kar precej izkušenj in znanja. Da pa Stane Klemenc ne fotografira le snega, ledu in mraza, pa izpričuje nekaj fotografij z Bornea in obal Patagonije. Razstava bo v Galeriji Prešernove hiše na ogled še cel mesec.
 
Igor Kavčič

08.10.2010

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije