Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistična šola

Gorenjski glas, Jeseniške novice - Urša Peternel: Namenjena je vsem, ki se želijo naučiti več za varno hojo in plezanje v gorah.

Alpinistični odsek (AO) Jesenice, ki deluje pri Planinskem društvu Jesenice, bo tudi letos organiziral alpinistično šolo. Kot je povedala načelnica odseka Maja Perko, vabijo vse, ki se želijo naučiti več za varno hojo in plezanje v gorah.

Planincev, ki se lotevajo vedno bolj zahtevnih poti in brezpotij v gorah, pristopov na težko dostopne vrhove in turnega smučanja, je čedalje več. "Kar naenkrat ni več dovolj samo hoja, ampak je potrebno že lažje plezanje, orientacija je bolj zahtevna, pojavi se zahteva po tehnični opremi, kot je plezalni pas, vrv, dereze, cepin, za katero je treba vedeti, kako se pravilno uporablja. V alpinistični šoli udeležencem predstavimo vsa področja, ki jih morajo poznati pri udejstvovanju v gorah. Naučimo jih tudi pravilnega gibanja v kop nih in zimskih razmerah pri aktivnostih, kot so športno plezanje, alpinizem, turno smučanje, ledno plezanje, gibanje po ledenikih," je povedala Perkova. Program šole je razdeljen na predavanja iz teoretičnih vsebin, kot so vremenoslovje, nevarnosti v gorah, oprema, prva pomoč, orientacija, priprava na turo, ter praktičnih vsebin, kamor sodijo skupne ture, športno plezanje, zimski tečaj, ledno plezanje, dolge skalne smeri. Predavanja iz teoretičnih vsebin so enkrat tedensko od oktobra do maja in se zaključijo s pisnim izpitom iz teorije in prve pomoči na koncu predavanj. Praktični del je razdeljen na skupne ture, na katerih se uporabi in utrdi pridobljeno znanje, ter tečajev športnega plezanja, gibanja v snegu, plezanja v ledu in praktičnih vaj iz skalnega plezanja in vrvne tehnike, ki se zaključijo s praktičnim izpitom v juniju, je še povedala načelnica AO Jesenice Maja Perko.

Urša Peternel

  01.10.2010




Alpinistična šola se bo začela
v četrtek, 14. oktobra, ob 19. uri v sejni sobi Planinskega društva Jesenice na Cesti železarjev 1.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije