Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Italija prepolovila

alpMedia: ... proračun za nacionalna varstvena območja

Dotacije za italijanske naravne parke in druga nacionalna varstvena območja bodo zmanjšane za polovico, kar za številne parke lahko pomeni konec delovanja. Okoljske organizacije, nacionalno združenje uslužbencev parkov in številni državljani so na manifestaciji 23. julija, ki je potekala pred italijanskim okoljskim ministrstvom v Rimu, želeli opozoriti vlado, da so varstvena območja zadnji okopi narave, ki jih je treba ohraniti in zato spremeniti ukrepe, predvidene v varčevalnem paketu.

Pobudniki so od ministrice za okolje Stefanije Prestigiacomo zahtevali, da naj si ne prizadeva samo za preprečevanje zapiranja parkov, ampak tudi za celostno in učinkovito strategijo za varstvena območja. Sicer bo ministrica Prestigiacomo ljudem ostala v spominu kot tista ministrica, ki je morala zapreti naravne parke. "Narodni parki in rezervati stanejo vsakega Italijana letno točno še enkrat toliko, kot stane ena kava", pravi odprto pismo varstvenih območij, naslovljeno na ministrskega predsednika Berlusconija in njegovega ministra za gospodarstvo Tremontija. To je sramotno nizka cena, ki pa bi omogočila, da bi se ohranili kraji z visoko ekološko vrednostjo. Varčevalni paket ogroža delovanje ustanov, ki že sedaj delujejo z zelo omejenimi kadrovskimi in finančnimi viri. Parki bi tako obstajali samo na papirju ali, kot je izjavila okoljska ministrica, bi bili prisiljeni zapreti polovico parkov, da bi s tem zagotovili nadaljnji obstoj ostale polovice. Poleg zmanjševanja števila osebja v številnih narodnih parkih in omejitev pri upravljanju območij bo varčevalni paket tudi negativno vplival na naravo in turizem.
Leto 2010 je mednarodno leto biotske raznovrstnosti. "Nacionalna strategija za biotsko raznovrstnost" je bila predstavljena šele konec meseca maja. Varstvena območja so tu predstavljena kot "temeljni in nepogrešljivi instrumenti za varstvo biotske raznovrstnosti in ohranitev ekoloških procesov na zemlji". Poudarjeno je bilo tudi, da je treba njeno vlogo še okrepiti.

27.07.2010

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije