Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Fanny Susan Copeland

Popularna »Miss Copeland« se je poslovila, na današnji dan, pred štiridesetimi leti.

Copeland Fanny S. Barkworth , od leta 1921 lektorica angleškega jezika na univerzi v Ljubljani, je bila, kakor poročajo »Times« 9. junija, na rojstni dan angleškega kralja odlikovana z oficirskim redom britanskega imperija. Nas Slovence izredno veseli, da je ta naša, popularna »Miss Copeland« dobila z najvišjega mesta tako odlično priznanje, ona, ki je poosebljena skromnost in nesebičnost. Rojena na Irskem (27. IX. 1872), zrasla na Škotskem, kjer je bil (v Edinburghu) njen oče dr. Ralph Copeland profesor astronomije, je študirala doma, v Londonu, v Berlinu, med drugim posebno glasbo, se je kot pisateljica pričela zanimati posebno za Jugoslovane že od začetka svetovne vojne ter je med vojno in ob mirovnih pogajanjih priredila v angleščini jugoslovanske propagandne spise in bila v stalnem stiku z jugoslovansko delegacijo. Odkar biva in deluje v Ljubljani, kjer se je hitro naučila našega jezika, si je, poleg svoje službe, nadela nalogo, da angleško javnost po raznih dnevnikih in časopisih seznanja s slovenstvom, pred vsem z našim planinstvom. Ljubezen do gora, vcepljeno ji v gorati Škotski, o kateri je pri nas imenitno predavala, je zdaj prenesla na naše planine, v katere vabi svoje rojake z živimi članki in s strokovnimi knjigami; saj je predlanskim v družbi s svojo posestrimo, M. Debelakovo, izdala angleški vodnik po slovenskih planinah; še prej (1931) pa znamenito knjigo o planinskih krasotah jugoslov. Alp. Štejemo jo od l. 1925 dalje tudi med zanesljive sotrudnike »Planinskega Vestnika«, kjer je objavila več tehtnih člankov, dokazov svoje izvežbanosti, bistrosti, živosti, visoke izobrazbe.
Svoje planinske spise zajemlje prav iz svojega doživetja; saj spada med naše najboljše planince, spretna in vztrajna je tudi v plezanju in smučanju; prav v današnji številki »Planinskega Vestnika« se omenja njen čin v Mojstrovki (str. 185).
Želimo iz srca, da bi v svoji kar neugnani mladostnosti še nadalje ostala tako naša, kakor je bila doslej; to zavest pač lahko ima, da jo mi hvaležni za trajno uvrščamo med svoje.

Dr. Josip Tominšek
PV 1938


Evgen Lovšin: ...Vzhodna stena Mojstrovke - kamini doslej v slovenščini še niso opisani. Tudi v "Našem alpinizmu" ni omenjena. Opisuje pa to smer gospa Copeland, ki jo je preplezala z Jožom Čopom in dr. Mihom Potočnikom, v časopisu "The Alpine Jurnal", november 1928 ...

PV 1938


Jezik in slovstvo 1977, letnik 23, številka 2 - Z Jesenic v Mojstrano in na Dovje: ... Še zadnji korak na poti proti zgornjemu koncu Doline. Na novem delu dovškega pokopališča se je dala pokopati naša velika škotska prijateljica Miss Fanny S. Copelandova (27. IX. 1872 — 29. VII. 1970). Lektorat na ljubljanski univerzi si je privoščila samo zategadelj, da je lahko teden za tednom obiskovala naše gore. Malokdo od tujcev je s pisano besedo naš gorski svet tako povzdignil pa ga obenem tako ljubil kakor Fanny S. Copeland. Redek človek, ki se mu je uresničila zadnja in največja želja: počivati tako pod rušo, da bo nad gnitjem bedel očak Triglav. Bila je trdno prepričana, da je v našem izrazju nič koliko keltskih sestavin.

Janez Svoljšak

Fanny Susan Copeland (27. 9. 1872 – 29. 7. 1970)

Fanny Susan Copeland


G-L: Naša škotska prijateljica

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27634

Informacije

Informacije