Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lovrenško borovje je bilo žrtev planinca

Večer, Maribor - Vesna Lovrec: Uganko o tem, kdo je nezakonito požagal borovje ob zaščitenih Lovrenških jezerih, je razrešil kar storilec, saj se je po objavi članka v Večeru sam prijavil.

Večerovo poročanje o "vandalskem" posegu neznanca v pohorski naravni gozdni rezervat v sredini junija je pripomoglo, da se je krivec, ki je z motorno žago požagal ruševje na že zdavnaj zaprti planinski poti na starem, severnem dostopu do Lovrenških jezer, javil sam. Luka Ciglar iz Selnice ob Dravi zatrjuje, da za dogovor med Planinsko zvezo Slovenije in republiškim zavodom za varstvo narave, ki sta že pred dvajsetimi leti sklenila planinsko pot zapreti, saj je le tako mogoče v barju ohraniti številne redke rastlinske in živalske vrste, ni vedel. »Ko sem v Večeru zagledal članek o vandalih na Lovrenških jezerih, sem se prepoznal. Takoj sem se odločil stopiti v kontakt z vodjem naravovarstvenikov v Mariboru in priznal sem mu svoje nespametno ravnanje. Da sem napravil nepopravljivo napako, se zavedam šele sedaj. Dejanje močno obžalujem in se zanj javno opravičujem,« je 55-letnik zapisal v svojem pismu v Večeru.

»Bil sem ponosen na svoje delo, zdaj nisem več«
Nad veje borov na ekološko pomembnem območju Pohorja, ki je vključeno tudi v evropsko mrežo naravovarstvenih območij Natura 2000, se je z motorno žago, škarjami za obrezovanje vinske trte in sadnega drevja spravil v dobri ver, da bo naredil koristno delo, pravi. Da je s tem, ko je posekal ruševje v dolžini 900 metrov in širini enega metra, zagrešil kaznivo dejanje, zaradi katerega mu poleg denarne kazni grozi celo zapor, se Ciglar, kljub temu da je dolgoletni planinec, ni zavedal. Prepričan je bil namreč, da je pot, ki je bila vrisana na zemljevidu in na kateri je po njegovih besedah opazil celo markacije, slabo prehodna zgolj zato, ker je ni nihče očistil.

"V dobro vseh pohodnikov in ljubiteljev narave sem se na lastno pest odločil, da jo bom sam očistil. Delo sem opravil vzorno in nanj sem bil celo ponosen. Zdaj nisem več," pove Ciglar, ki upa, da mu bosta stroka in tudi širša javnost zato, ker je dejanje priznal, odpustili vsaj za polovico. Ker pa se tovrstno dejanje preganja po uradni dolžnosti, se roki pravice ne bo mogel izogniti. "Policisti so opravili ogled kaznivega dejanja in zbrali obvestila. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja bodo zoper 55-letnega moškega podali kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo," je sporočil Bartolo Lampret, tiskovni predstavnik mariborske policije. Kazensko ovadbo zoper Ciglarja je tako na policijo kot tožilstvo predalo tudi združenje za trajnostni razvoj Forum za Pohorje.

Ne bo več smel biti član planinske zveze?
Potem ko se je Ciglar zaradi svojih dejanj posul s pepelom pred mariborskimi predstavniki zavoda za varstvo okolja, so ga ti soočili tudi s člani Planinske zveze Slovenije. "Predvideno je, da ga bomo ovadili, prav tako pa bomo storilca prijavili inšpekcijskim službam, ki bodo morale odigrati svojo vlogo," je dejal Jurij Gulič iz mariborske območne enote Zavoda RS za varstvo narave. Razočaranja nad svojim kolegom, ki je v planinskih vrstah celo funkcionar - Ciglar je namreč tajnik Planinskega društva Ožbalt - Kapla - tudi Darko Lorenčič , vodja podravskega odbora za varstvo gorske narave, ni hotel skrivati. "Vsekakor je to bil zločin nad naravo. Nemogoče je, da je bil zaveden zaradi markacij, saj jih na tej poti ni mogel videti. Vse so bile namreč odstranjene. Kot funkcionar v planinskem društvu bi se bil moral tudi zavedati, da je planinska zveza organizirana teritorialno. Območje, ki je zdaj žal uničeno, sodi v podravski meddruštveni odbor in ne v koroškega, katerega član je. To pomeni, da tudi če bi šlo za dovoljeni poseg v naravo, ga on nikakor ne bi smel izvesti. Presenečen sem tudi, da mu je kot funkcionarju v planinskem društvu kodeks planincev očitno tuj," razloži Lorenčič, ki ne izključuje možnosti, da bi bil Ciglar morebiti lahko kaznovan celo z dokončno izključitvijo iz planinske zveze. Minuli petek je namreč Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije, v izjavi za javnost zapisal: "Ker gre za grobo kršitev častnega kodeksa slovenskih planincev, bodo zoper storilca sproženi tudi ustrezni ukrepi v skladu z notranjim pravnim redom planinske organizacije. Za svoje dejanje je naš član že prevzel vso odgovornost, kar je v takih primerih redkost."

Vesna Lovrec

Vecer.si 06.07.2010

 

 

 

 

 

 

 

 

PZS: Izjava za javnost

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Lovrenško borovje je bilo žrtev planinca"

Filip Vidmar,

Sram naj bo novinarko blebetalko in odgovornega urednika Večera. Saj ni čudno, da se mariborski časopis nikoli ni mogel uveljaviti v širšem prostoru Slovenije, čeprav spoh ni slab.


Bernard Štiglic,

Povzročitelj se je sam javil, ni šlo za namerno uničevanje. Sploh ni šlo za nikakršno uničenje. Porezal je samo veje borovcev.

Panika pa taka, kot, da je uničil celo Pohorje z Mariborom vred.

To bo eden največjih naravovarstvenih dosežkov tega leta,če ne desetletja.Dobili smo nekoga,ki je porezal veje ...

To je precej huje, kot desetine hektarov pozidane rodovitne zemlje vsako leto. O uboge lepote Slovenije. Nič lepega se jim ne piše.


Heinrich Blagne,

Očitno ni šlo za namerno uničevanje, saj je vendar jasno, da se vandali navadno nikoli ne javijo organom..

Glede na pogoltnost služb sistema v katerem živimo, ki se zgolj na zunaj kaže tako hudo ekološko zavedno, v resnici pa mu ni mar za državljane, ki npr v Zasavju vsak dan požirajo kemične strupe ipd, smo lahko prepričani, da so bili uradniki v glavnem prav veseli, da se je zgodilo to žaganje okronano s priznanjem človeka, ki mu je spodletelo.

"Kaj potem, če mu je spodletelo in če se kesa, pa sam se je prijavil itd,.. zakaj pa imamo potem paragrafe?", si najbrž mislijo prenekateri, medtem ko si manejo roke.

Slovenija, odkod "lepote" tvoje?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije