Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaključek pomladne plezalne sezone v Divači

Kamničan.si - Aleš Skušek: Pomladni termin serije tekem za državno prvenstvo se je 18. in 19. julija zaključil v telovadnici Osnovne šole v Divači. Tokrat so se mladi kamniški plezalci spoprijeli z zahtevnimi balvanskimi smermi.

S tekmovanja so se vrnili s prvim mestom Luke Drolca in več uvrstitvami v gornjo polovico tekmovalcev v posameznih kategorijah. Pred uspešnim tekmovalnim vikendom je bil trening popestren s plezanjem v naravnem plezališču v bližini Snovika.

V petek, pred tekmovalnim vikendom, so se mladi upi kamniškega plezanja pod vodstvom trenerja Matjaža Žavbija odpravili na plezališče v bližini Term Snovik. Plezanje v naravnem plezališču je za večino plezalcev tisto pravo, nepopisno uživanje v naravnem okolju, začinjeno z obilico adrenalina. Športnim plezalcem prinaša tak način plezanja dodaten trening in izkušnje, ki jih na umetnih stenah ni moč pridobiti. Naravna plezališča so z vidika tehnike plezanja in izbire prave smeri nepredvidljiva. Plezalec se mora v takih pogojih zanesti le nase, na izkušnje, na znanje ter intuitivnost. Tako pridobljene izkušnje so uporabne na tekmah, saj plezalcem pomagajo v kočljivih situacijah.

Sledil je vikend s tekmami v vseh kategorijah. V sobotnem dopoldnevu so s plezanjem pričele cicibanke. Prireditelj je pripravil deset balvanskih smeri. Pri takem načinu plezanja gre za premagovanje krajših plezalnih problemov brez varovanja. Pravila za tekmovanje so preprosta: zmaga tisti, ki prepleza največ smeri v najmanj poskusih. Med izenačeno konkurenco 22 cicibank je Tinkara Capuder dosegla šesto, Tina Jereb osmo ter leto mlajši Ajda Auersberger in Lana Skušek enajsto oziroma dvanajsto mesto.

Popoldanski termin je bil rezerviran za cicibane. Luka Drolc je po pričakovanjih s konkurenco opravil suvereno. Preplezal je kar devet balvanskih problemov, najbližji zasledovalec pa le šest. S tem je konkurenci dal vedeti, da ga bo do konca sezone težko premagati.

Kot zadnji od kamniških mladih upov se je nedeljo v smer podal Peter Jereb v kategoriji starejših dečkov in osvojil sedmo mesto. Boljšo uvrstitev mu je preprečila poškodba komolca. Počitnice, ki so se pravkar pričele, bodo za Petra dobrodošle, saj bo lahko popolnoma okreval in se pripravil za jesenski del tekmovalne sezone.

V tekmovalnem smislu sledi za plezalce premor, saj v poletnem času v Sloveniji ni uradnih tekmovanj. Seveda to ne pomeni, da bodo kamniški plezalci mirovali. Počitnice bodo popestrili s sproščenim plezanjem v naravnih plezališčih, ki jih v okolici Kamnika ne manjka.
Z novicami se bomo ponovno javili po počitnicah, ko se bo pričela jesenska tekmovalna sezona.

Tekst: Aleš Skušek

27.06.2010

Matjaž in Peter v plezališču

 

Tina pri reševanju problema

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije