Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Amoniti na Begunjščici

Bojan Ambrožič: Na Begunjščico, sploh pa na Roblek, sem tekel že neštetokrat. Tako, da bi bilo opisovanje takih rutin samo po sebi popolna izguba časa in pa še huje -

nespoštljivo dolgočasenje vseh tistih, ki me s pridom berete. Razloga, da je vredno, da spet pišem o Begunjščici pa je to, da sem na njena kamnita pobočja odtekel z geološkim kladivom v nahrbtniku.

Sprva sem klel: "Kaj mi je to treba to težo tovoriti?!" Potrpi, saj si si sam to domislil!
Kljub temu da sem se počutil odlično, sem tekel slabo in si na Robleku pridelal že kar devet minut zaostanka za svojim najboljšim časom.

Amonit vrste Hildoceras bifrons na najdišču

Potem pa sem šel iskat srečo s fosili. Begunjščica je nastala skupaj z ostalimi Karavankami v času miocena, ko se je velika narivna gmota imenovana Košutin pokrov narinila na starejše permske kamnine. Kamine, ki sestavljajo Begunjščico so nastale v globokem morju v spodnji juri. To so dokazali s številnimi najdbami amonitov, ki so organizmi značilni za abisal. In prav te sem sklenil tudi jaz poiskati. Že nekajkrat sem poskusil, vendar sem bil do sedaj vedno brez uspeha.

Tokrat pa sem potreboval le nekaj minut, da sem našel prvega. Kar nisem mogel verjeti kako je bil lep. Nahajal se je le meter in pol od dobro uhojene poti, varno skrit v skali obrnjeni proč do poti. Tudi jaz sem ga gotovo že nekajkrat zgrešil. >> Amoniti na Begunjščici

19. 6. 2010

Črni manganovi dendriti


 Paleontološke terenske vaje pod Trogkoflom

Our Kombi ist gekocht!

Trodnevno geološko raziskovanje Pohorja je bilo naporno. A prišel sem domov, samo prespat. Zjutraj smo odšli že na novo "odpravo". Tokrat ne plezat, ampak razsikovat fosile pod goro Trogkofel v Karnijskih Alpah. Paleontološko ekskurzijo je vodil geolog dr. Matevž Novak iz Geološkega zavoda Slovenije. Za še dodatno strokovnost pa sta skrbela mag. Matija Križnar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije in asis. Luka Gale ...

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Amoniti na Begunjščici"

Igor Pavlič,

Zakon o varstvu narave iz leta 1999:

72. člen - (pojem in lastnina)

(1) Fosili so okameneli ostanki živali ali rastlin ali njihovi sledovi, ki so stvaren dokaz življenja iz geološke preteklosti.

(2) Minerali so elementi ali spojine, ki sestavljajo kamnine. Če imajo prostor za rast, se razvijejo kristali z značilno zunanjo obliko. Minerali po tem zakonu niso mineralna surovina.

(3) Minerali in fosili v naravi so v lasti države.

----------------------

Podobno velja tudi za arheološke premičnine!

Igor Pavlič



Aleš Zdešar,

Predlagam, da urednik spletne strani Gore in ljudje pričujočo objavo umakne, saj govori o navdušenju nad skrunjenem naravnih vrednot Slovenije, kar fosili v skladu z Zakonom o ohranjanju narave so.

Amoniti na Begunjščici so bili že raziskani, tako da odvzemanje fosilov g. Ambrožiča za raziskovalne namene tudi ni bilo potrebno.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije