Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smreka z mogočnim obsegom

Večer, Koroška - Andreja Čibron Kodrin: Pahernikovi gozdovi na Ribniškem Pohorju se ponašajo tudi z zelo debelimi smrekami. Najdebelejša, poimenovana Pahernikova smreka, raste na severnem pobočju …

… na nadmorski višini 900 m na rastišču jelovega gozda s praprotmi. Njen premer na višini 1,3 metra je 134 centimetrov, drevo je visoko 48 metrov, volumen pa znaša 21 prostorninskih metrov. Premer krošnje približno 250 let stare smreke je 13 metrov, obrašča pa dve tretjini debla. Na posestvu je še sedemnajst izrazito debelih smrek.

Ob gozdni cesti, s katere se k Pahernikovi smreki odcepi stezica, stoji skulptura kiparja Jirija Kočice. V osrednjem delu kiparske kompozicije so v bron uliti trakovi kot odtisi skorje te smreke, ki ponazarjajo volumen drevesa, saj obkrožajo prazen prostor z enakim obsegom, kot ga ima smreka. Obiskovalci lahko stopijo vanj kot v deblo drevesa, torej v prostor narave skozi kulturo, in ta vstop je pospremljen s še enim pogledom: pogledom moške in ženske kamnite figure iz pohorskega marmorja, edinega slovenskega marmorja. Kip je torej zunaj, prostor za človeka pa je v središču, kjer je denimo v kapelicah prostor za kip svetnika ali boga. "Ta obrat je mišljen predvsem kot vzpostavitev drugačnega razmerja med naravo in človekom ter razmerja med močjo, odgovornostjo in človekovim vedenjem," je v pojasnilu v sklopu spomenika še zapisal avtor, ki besedo vedenje tu uporablja v obeh pomenih, kot znanje in ravnanje. Na panojih so še besedila o Pahernikovih gozdovih in skladu ter o pomenu sonaravnega gospodarjenja z gozdovi.

Andreja Čibron Kodrin

Vecer.si 12.06.2010

Jiri Kočica je spomenik, posvečen  Pahernikovi smreki, poimenoval Z-namen-je.
Andreja Čibron Kodrin
Jiri Kočica je spomenik, posvečen Pahernikovi smreki,
poimenoval Z-namen-je.

 

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije