Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

NanoTalk

Polet - Primož Kališnik: Čudežna najmanjša radionaprava, ki bo krojila tudi francoski tour. Predstavljamo po kratkem preizkusu.

Smo v času komunikacijske popolnosti, včasih nadležnosti, večinoma pa brez komunikacije ne gre. Zato je čudno, če se na primer med kolesarjenjem deremo na svojega prijatelja in mu poskušamo nekaj povedati, on pa v najboljšem primeru kima, ne da bi v resnici kaj slišal. No, po novem bo lahko vse drugače, ne samo pri kolesarjenju, ampak tudi tudi pri jadranju, smučanju, teku na smučeh, pohodništvu, turni smuki, plezanju, motociklizmu in motošportu. Napravico je mogoče uporabiti za nujno medsebojno komuniciranje ali za nadzor vadbe ali nekega drugega početja.

Nanotalk je zelo uporaben tudi pri vsakem drugem početju, ko ne želimo ali ne moremo uporabljati telefona, ker potrebujemo proste roke. Mogoča je komunikacija med dvema ali več uporabniki. Brez stroškov, seveda.

Zdaj pa k opisu: napravica je visoka štiri centimetre in pol, široka manj kakor tri, debela centimeter in tehta 46 gramov (deluje na frekvenčnem področju od 446,100 - 446,200 MHz). Zato jo brez težav namestimo tudi na kolesarsko čelado ali vtaknemo v žep. »Nese« pet kilometrov daleč, baterija je v pripravljenosti 24 ur, prazne baterije se polnijo iz omrežja. Ima osem kanalov (z dodatnimi podkanali), nanotalk je kompatibilen tudi z nekaterimi drugimi napravami. Napravica tudi zvoni in vibrira.

Z uporabo repetitorja (nanotalk Terra) se domet lahko zelo poveča, s spletno aplikacijo (nanotalk Skype) lahko komunicirate z ljudmi po vsem svetu.

Nanotalk je zelo enostaven, ima le tri gumbe, mehko anteno in kakovostne slušalke z mikrofonom. Ko govorimo, pritisnemo gumb na mikrofonu, ko prenehamo govoriti, ga sprostimo. Občutljivost in delovanje mikrofona in slušalk lahko prilagajamo.

Napravica ima veliko tehničnih posebnosti, dobro se upira tudi vodi. Poznamo slušalke, ki so že vdelane v trakove in športne kape.

Nas je zadeva, ki smo jo po naključju spoznali med smučarskim testom v Avstriji, navdušila, slovenski zastopnik pa je videti zelo zanesljiv.

Če strnemo. Uporabno, kakovostno, predvsem v funkciji varnosti. Z nanotalki so opremljene nekatere najboljše kolesarske ekipe na svetu, morda bosta kmalu tudi dve slovenski.

Zadeva je uporabna tudi na dopustih in potovanjih, kjer ni mogoča uporaba mobilnih telefonov, pri hobijih, pa tudi tam, kjer so doslej večinoma kraljevale zelo drage komunikacijske naprave.

13. 05. 2010



MTB.si: Zelo zaresna novost so radijske postaje Nanotalk, ki jih že uporablja ekipa Garmin, letos pa se jim pridružuje še Radio Shack (le kdo bi si mislil, da niso našli v katalogu Radio Shacka nič iz hišne ponudbe?). Nanotalk so majhne radijske postaje z radijskimi slušalkami in dometom nekaj kilometrov. Zaradi majhnega ohišja in nizke teže so idealne za vse mogoče športe, tudi cestno in gorsko kolesarstvo. Postaje je možno povezati tudi z računalnikom in nato komunicirati preko Skypa, prav s to tehnologijo pa so kolesarji že dajali intervjuje sredi etape. Zanimivo, radijske postaje Nanotalk je izumil prav gorski kolesar z imenom Lukas Steiner.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "NanoTalk"

Mijo Kovačevič,

Nanotalk ali mali čudež je v jeseni dvignil precej prahu po raznih medijih in forumih. Spretna poteza firme pri plasiranju "novega" izdelka na veliko tržišče lačno novitet. Pa je ta mala igračka res čudežna?

Eni zatrjujejo da menda ja, drugi so raje tiho in čakajo, spet tretji se opogumijo, jo nabavijo iz firbca, za test ali ker morda verjamejo reklamnemu materialu. Eden takih je bil znanec iz tujine. Nabavil je skoraj dvesto evrov težak komplet, ki je oblubljal nekaj revolucionarno novega na področju radijskih komunikacij.

A glej ga zlomka, novo malo čudo razen tega da je v malem mikavnem ohišju, menda odpornem na dežne kaplje, ne ponuja nič posebno novega. Fant bi si lako celo prihranil razočaranje ki je sledilo, če bi prej vsaj malo pogledal v tehnične podatke novega čudesa. Pa tudi dva stotaka bi mu ostala v žepu, na varnem...

Če poenostavimo, Nanotalk ni nek izum ali noviteta. Gre za klasično UHF radijsko postajo majhne, oziroma ekstremno majhne izhodne moči, ki deluje v frekvenčnih pasovih PMR in LPD, ter v povsem novem pasu namenjenem dig. komunikacijam 100KHz iznad PMR pasu (16 kanalov). A glej ga zlomka, razen ID generatorja novo čudo ne pozna digitalne komunikacije. Gre torej za klasično ozkopasovno analogno FM radijsko postajo z osmimi PMR kanali (0.5W max) ter nekdanjimi LPD kanali na 434 MHz(10mW max) z uporabo brez posebne licence, vendar na sekundarni osnovi - uporaba je podrejena primarnim uporabnikom tega frekvenčnega pasu.

Novo čudo nima podkanalov! kakor zelo pogosto radi pri nas laikom "prodajajo" sub-tonski nosilec - signal v modulaciji. Subtoni ali CTCSS (Continuous Tone-Coded Squelch System) so v resnici modulaciji - govoru pridruženi za človeško uho neslišni nizki toni (en sam ton), katerih namen je blokada zapore zvočnika pri pojavu drugih uporabnikov na isti frekvenci. Žal je slaba stran uporabe CTCSS zapore tudi rapidno zmanjšan domet na sprejemu, ter malenkostno tudi na oddaji. A tega se prenekateri uporabniki sploh ne zavedajo.

Nanotalk je torej kompatibilen s klasičnimi PMR 446 ročnimi postajami, ki jih ponujajo po par deset evrov skoraj v vsaki tehnični trgovini. Le da tukaj za veliko denarja dobimo isto stvar v lepo oblikovanem majhnem barvnem ohišju. Radijske tehnike, oziroma tiste, ki se vsaj malo spoznajo na radijske komunikacije pa moti še nekaj. Malo ohišje, pomeni posledično tudi majhno baterijo. In če je baterija majhna, oddajnik pa je vsekakor največji potrošnik vsake radijske postaje, se človek vpraša kako dolgo pa tale vžigalična škatlica sploh zdrži na oddaji? Proizvajalec se je spretno izognil odgovoru s podatkom: kako dolgo zdrži v stanju pripravljenosti. To je stanje, ko je sprejemnik sicer vključen, vendar ne sprejema nobenega signala. Kajti če bi ga, bi tudi to povzročilo povečano porabo el. energije ...

Še huje pa bode v oči prekratka antenca. Že tako skrajšane antene na PMR postajah dajo vedeti kolikšen (kako majhen) je lahko njihov domet kljub 0.5w izhodne moči. Tukaj pa so skrajšano anteno še skrajšali in s tem zdesetkali domet. In če se zavedamo, da primerno dolga in resonančna antena pomeni 70% uspeha vsake radijske naprave, potem ni več kaj komentirati. Ob lepo napisanih reklamah se lahko kdo, ki je iz faha samo pošteno nasmeji.

Pa vendar, nova igračka ni povsem zanič. Bo uporabna, tako na kolesu kot pri plezanju za komunikacijo v neposredni bližini. Zavedati se velja, da je mala verjetnost, da se bomo s soplezalcem še slišali ko bomo zlezli na drugo stran stene.

Nekaj pa le drži kot pribito. Za Nanotalk je trenutno potrebno odšteti toliko kot za 3-4 pare klasičnih PMR radijskih postaj, ki imajo do enkrat večji domet. A tudi te imajo vgrajeno kar ima novo čudo (VOX, zunanjo slušalko z mikrofonom, DCS, ...). Nimajo pa tako mamljive barve, žal ..

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27739

Informacije

Informacije