Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad Križajevo hišo so še vedno skale

Delo, Dogodki dneva - Špela Žabkar: V dolino je zgrmelo od 70 do 100 ton materiala

Darjo Durjava: Na Kamneku je še pet ali šest podobnih žarišč, ki se lahko sprožijo jutri ali čez sto let – Cesta je že prevozna – Ogrožena tudi planinska pot

Tržič – Strokovnjaki so si že v četrtek pozno popoldne ogledali pobočje hriba Kamnek, od koder se je le nekaj ur pred tem, približno ob 14. uri, odtrgala gmota z najmanj petimi skalami, težkimi približno po deset ton. Kotaleče se skale so poškodovale pomožni objekt na posesti nekdanjega smučarskega asa Bojana Križaja. Ena od skal je končala v objektu in ga uničila, druga pa je hišico preskočila, ji odbila dimnik, podrla ograjo in se ustavila na cesti nad naseljem Ravne. Sreča v nesreči je bila, da ni bil nihče poškodovan. Delavci so včeraj od jutra razbijali skale in krpali luknje na cesti.

Kmalu za tem, ko so se skale skotalile v dolino, si je pobočje, ki mu domačini rečejo tudi Pirmanc, ogledal Darjo Durjava, direktor specializiranega projektantskega podjetja Eko projekt. »Skale so se sprožile približno tristo metrov nad hišami. V dolino je zgrmelo od 70 do 100 ton materiala. Največje skale so dosegle hišo in cesto, manjše so se ustavile na pobočju,« je povedal po ogledu terena.

Na Kamneku je še najmanj pet podobnih žarišč, ki jih je treba zdaj »proučiti, kartirati in določiti varnostne ukrepe«. Ali sta Križajeva hiša in naselje Ravne nekoliko nižje od hiše nekdanjega smučarja ogrožena? »Tega nihče ne more reči. Zgoraj je še pet ali šest podobnih žarišč in skale se lahko sprožijo jutri ali čez sto let,« je odgovoril Darjo Durjava. Po njegovem mnenju je k proženju skal najbrž pripomoglo tudi deževje.

»Skale so se skotalile čez planinsko pot Tržič–Završnik–Kal–Kofce, zato je 50 metrov poti precej poškodovane in zasute z drevjem. Ker je nad njo veliko materiala, je prehod nevaren,« je opozoril Peter Rožič iz Gorske reševalne službe Tržič. Tudi po besedah Darja Durjave je planinska pot podobno ogrožena kot hiše, nemara celo bolj, saj je na pobočju nad njo zastalo veliko manjših skal, ki se lahko skotalijo navzdol. »Utrgala se je ena ploskev, ki je bila po moji oceni že razpokana, in ta se je raztreščila,« je povedal Durjava. Dodal je še, da bo verjetno treba pripraviti projekt za sanacijo; izdelali bi ga lahko v prihodnjih nekaj tednih.

»Upoštevali bomo vsa navodila strokovnjakov in ob morebitni nevarnosti ustrezno sanirali pobočje,« je včeraj dejal tržiški župan Borut Sajovic. Na srečo ni bil nihče poškodovan, cesta je že prevozna, lastniku hiše ob Koroški cesti so delavci komunalnega podjetja že omogočili dostop do lastnine. Domačine, ki živijo pod Kamnekom, so takoj po dogodku, ko še niso bile znane podrobnosti, opozorili na nevarnost. »Zdaj strahu ne bi smelo več biti,« je poudaril tržiški župan.

Špela Žabkar

www.delo.si  15.05.2010

 

G-L, 14.05.: Skalni podor na pobočju Pirmanc

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27743

Informacije

Informacije