Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kako smo smučali Slovenci

Novi tednik - Mateja Jazbec: V Zgodovinskem arhivu Celje so v sredo predstavili knjigo dr. Boruta Batagelja Izum smučarske tradicije: kulturna zgodovina smučanja na Slovenskem do leta 1941. 

... Gre za zajetno znanstveno monografijo, ki smučanje obravnava v širšem kontekstu družbenih sprememb.

Več kot 500 strani predelane doktorske disertacije, ki jo je avtor ustvarjal pod mentorstvom prof. dr. Janeza Cvirna z oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani, je moderna študija, ki na primeru smučanja skuša prikazati razvoj modernega športa. »Skozi knjigo se med vrsticami bere stereotip o slovenskem nacionalnem športu, smučanju. Gre za rekonstrukcijo mita o bloškem smučanju oziroma za izumljanje smučarske tradicije in širitve smučarske kulture, na podlagi česar je smučanje postalo identitetni simbol Slovencev,« pravi o svojem delu Batagelj. Smučanje je predstavljalo tudi zdrav in moralni šport in se je močno uveljavilo med ženskami. Ocenjujejo, da je bilo pred drugo svetovno vojno aktivnih okoli 70 tisoč smučarjev.

Z zgodovino smučanja so se nekdaj ukvarjali predvsem ljubiteljski raziskovalci, ki so jo predvsem slavili in s tem gradili mite. Knjiga je nastala na bogatem arhivskem in časopisnem gradivu. »Še pred desetimi leti obravnava tovrstne tematike ni bila sama po sebi umevna in knjiga pomeni svojevrsten mejnik,« je na predstavitvi knjige poudaril Cvirn.

MJ, foto: TimE

 05.08.2010


 

Delo/G-L, 07.05: Smučanje, Slovenci in slavna zgodovina

Delo/G-L, 13.04.: Izum smučarske tradicije

Spletnik Batagelj: Izum smučarske tradicije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27674

Informacije

Informacije