Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.04.10

Pokaži objave o reševanjih GRSPoškodoval se je na poti / V plezališču padel plezalec / Predviden razvoj vremena / Razmere v gorah

Okoli 15. ure se je pri sestopu po planinski poti z Bukovice proti Porencem, pri Zabukovici v občini Žalec, poškodoval planinec. Posredovali so reševalci Postaje GRS Celje, reševalci NMP Celje in dežurni zdravnik. Po oskrbi in prenosu v katerem so sodelovali tudi planinci, so ponesrečenega reševalci NMP Celje prepeljali na zdravljenje v bolnišnico Celje.

Ob 15.55 je nad Vipavo na plezališču Mala plošča pri plezanju padel plezalec in se huje poškodoval. Pomoč so mu nudili reševalci Postaje GRS Tolmin in reševalci Enote za hitro posredovanje občine Nova Gorica. Z vojaškim helikopterjem so poškodovanca prepeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo precej jasno. Tudi v četrtek bo pretežno jasno, na območju zahodnih Julijskih Alp se bo popoldne zmerno pooblačilo. V petek bo precej jasno in toplo. Nekaj oblačnosti bo občasno le v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Pihati bo začel jugozahodni veter. V soboto se bo v zahodnih krajih oblačnost povečala, drugod bo še večinoma sončno.

OPOZORILA: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ministrstva za obrambo opozarja vse, ki bodo kurili kresove, da je potrebna skrajna previdnost ...

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je od petka prevladovalo sončno vreme, le v ponedeljek popoldne ter v torek je bilo bolj oblačno in malo hladneje. Ker so bile občasne padavine le krajevne, niso vplivale na lavinske razmere. Snežna odeja se počasi seseda in tali tudi v visokogorju, kajti ledišče se je dvignilo nad naše najvišje vrhove. Ponoči sneg pomrzne. Snežna odeja je čez dan večinoma zmehčana in mokra, ponoči pa pomrzne in na površini nastane skorja. V Julijcih je na 1500 metrih do 90 centimetrov snega, na 2500 metrih pa do 400 centimetrov. Manj snega je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah je na nadmorski višini 1500 metrov do okoli 20 centimetrov snega, v vzhodnih Karavankah pa je na tej višini sneg večinoma le še v osojah. Prisojna pobočja so marsikje kopna do nadmorske višine okoli 1500 metrov in tudi višje, v Julijcih ter v senčnih legah pa nižje. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje. Nevarnost se čez dan zaradi vpliva sonca poveča, nevarnejša postanejo predvsem proti soncu obrnjena pobočja. Zjutraj je sneg ponekod poledenel. Nadaljevalo se bo sončno in toplo vreme. Ledišče se bo že jutri dvignilo nad 3000 metrov, zato bo sneg nižje hitro kopnel, višje pa se bo tudi hitreje sesedal. Ponoči bo pomrznil večinoma le še v visokogorju.

Bilten URSZR: 28.04.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije