Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenska pregovorna omejenost (tokrat planincev)

Anže Čokl: Včasih pogosteje, po “prenovi” pa dandanes enkrat do dvakrat na teden preberem stran gore-ljudje.net.

... Meni všečne kvalitetne objave (reportaže, fotoreportaže in poročila z vzponov), ki so bile včasih po pravilu zbrane na strani Gore-Ljudje, so danes večinoma na voljo bolj na “privat” spletniščih kot so blogi, strani PDjev in AOjev in tako dalje. Osrednja zanimivost zame tako ostajajo alpinistične novice izpod peresa Tomaža Jakofčiča ali Petra Mežnarja.

Med najbolj pogostimi objavami so “poobjave” kopirane iz časopisev in drugih medijev. Tu in tam se med njimi najde kakšna, ki jo dejansko odprem in preberem.

Tale z mopedom na primer mi je zanimiva predvsem zaradi tipično slovensko omejenih komentatorjev. In v čem je fora?

Nekaj gasilcev se je pohecalo in na vrh Triglava znosilo moped po delih, ga sestavili in prižgali. Motor so razstavili in odnesli v dolino. In že akcija! Objava in potem sama huda kri v komentarjih! “Grozno, obupno, imbecili” in podobne krepke na račun gasilcev.

Jaz razumem, da imajo vsi v gorah radi mir in tišino, ker je to pač tipično za to okolje in kdor hoče hrup, gre recimo v disko. Ampak ok ljudje sej ni treba bit tok zategnjen … Pač ljudje so se pohecali, doživeli svojih N minut slave in veselja, zdaj se bodo spet polni zagona zaganjali v ognjene zublje in reševali človeška življenja. Kaj je teh nekaj gasilcev naredilo tako hudega, da si zaslužijo besede kot so “imbecil” res ne razumem. Pri vsem pijančevanju v gorah in pijancih, ki grozijo po cestah je njihov motor na Triglavu kvečjemu hvalevreden.

Nekaj komentarjev je tako pregovorno tipičnih “slovenskih”, da se mi zdijo vredni dodatne izpostavitve. Prilagam najbolj “krepkega” od neke planinke:

“Grozljivo, nemoralno, neetično. Ego napihovanje. Nevednost?

Večje žalitve gornikom in planincem pač niste mogli pripraviti. Z imeni in priimki bi se vseh devet moralo vljudno opravičiti za svojo nedoraslost, pobalinstvo, imbecilnost in kar je še mogoče najti izrazov, primernih dejanju. Če je med njimi (iskreno upam, da ne) kdo član kateregakoli planinskega društva, je vodstvo društva dolžno javno izreči obsodbo takega dejanja in ukrepati na častnem razsodišču.

Menim, da bi tudi PGD Moste moralo razpravljati o tako neprimernem obnašanju v gorah. Težko mi je še iz enega razloga: gasilci pri meni visoko kotirajo, cenim in spoštujem njihovo delo, da še kar ne morem verjeti…, da so lahko tudi tako brezobzirni in nekulturni. Pričakujem, da se oglasi kdo od kompetentnih, predvsem v izogib ponovitvam ali sorodnim različicam takih pompoznih samopredstavitev.

Da se razumemo, tale gnev niti ni posledica moje zelene naravnanosti. Dosti večjo rano zadajate kulturnemu in etičnemu bistvu človeka, vezanega za ta mali košček zemlje. Vzhičeno tej lepoti kdaj pa kdaj namenim besedo iz naftalina: »Domovina!«

Kdo bo branil gore pred skrunitvijo, če ne gorniki sami? “

Na koncu manjka samo še komentar in popravek vodstva PZS, da GORNIKI ne branijo gora pred skrunitvijo, temveč jih branijo PLANINCI.


1 Jure 26. avgust 2009 at 12:33 popoldan
Se podpišem pod tvoj post.. Sem nekako poizkušal zagovarjati svoje stališče pa sem bil nekako v manjšini pa sem obupal :)

2 Matej 30. avgust 2009 at 7:42 popoldan
Žalostno! Kako jih motor na vrhu Triglava gane. Medtem pa ne opazijo, da je planinarjenje oziroma obisk gora ratala cela pijanica. Iz vaških gostiln so se preselili v gore. Že kako leto nazaj se mi je zgodilo na Triglavskih jezerih, da je gor prišla skupina mladih, se ga že ob šesti uri napila in sredi noči veselo bruhala po skupnih ležiščih. Takrat sem bil še mlad in neumen, danes bi ga lastnoročno postavil pred prag koče in naj zmrzuje tam sred oktobra. Ne pa da sem zaradi tega moral jaz, ker je bilo potrebno sobo zračit.
Kakorkoli, rajši motor na Triglav kot 5 pirov na Kredarc. Od motorja čez 5 min ne ostane nič, od 5 pirov pa kake pol ure kasneje kak zdrs/zlom, bog ne daj smrt.
Matej

Anže Čokl, 26. avgust 2009: Prebliski, blodnje
Slovenska pregovorna omejenost (tokrat planincev)

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije