Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaz pod Raduho vzel mladi življenji

Novi tednik - Mateja Jazbec: Zima je v gorah znova kruto posegla po življenjih. 24-letna Tomaž Laznik in Blaž Beškovnik umrla pod snežnim plazom.

Snežni plaz je na območju Male Raduhe proti Durcam, v bližini koče na Grohatu, v nedeljo dopoldne pod sabo pokopal 24-letna pohodnika. Tretji se je sam rešil in pozneje poklical na številko 112 ter zaprosil za nujno pomoč. Nevarnost proženja plazov je 3. stopnje, ko je hoja po hribih in gorah pogojno dopustna. Gorski reševalci še naprej odsvetujejo odhod v gore, zlasti nepripravljenim in neustrezno opremljenih pohodnikom.

Prvi so za nesrečo ob 10.24 izvedeli policisti na operativno komunikacijskem centru slovenjgraške policije. Trije prijatelji, brata Tomaž in Primož Laznik iz okolice Dravograda, iz Trbonj, in Blaž Beškovnik, doma iz Socke, so se v nedeljo zjutraj odpravili na Raduho. Hodili so po zaznamovani pešpoti proti vrhu. Med hojo po severni steni Raduhe se je okoli 9.30 nad njimi, pod vrhom Male Raduhe, in sicer na savinjskem območju, sprožil snežni plaz, širok okoli 30 metrov. Odnesel jih je 300 metrov daleč po strmem pobočju navzdol. Iz plazu se je rešil 22-letni Primož, ki ostalih dveh ni videl. Takoj je poskušal poklicati na pomoč, vendar ni bilo telefonskega signala. Odšel je nižje do koče na Grohatu, kjer je imel signal, in od tam poklical na številko 112 ter zaprosil za pomoč.
Zaradi lažje dostopnosti do kraja nesreče so se tja nemudoma odpravili pripadniki Gorske reševalne službe Koroške (GRS Koroške) in trije slovenjgraški policisti, posebej usposobljeni za delo v gorah. Gorski reševalci so po prihodu na kraj, na spodnjem delu, ob izteku lijakastega snežnega plazu, okoli 11.45 s pomočjo lavinskih psov izpod snega rešili oba ponesrečena. Kljub hitremu nudenju pomoči zdravnika, pripadnika gorske reševalne enote, sta 24-letna Tomaž in Blaž umrla pod snežnim plazom. Za reševanje je bila aktivirana tudi posadka helikopterja Slovenske vojske, ki je pristajala na štadionu v Črni na Koroškem in od tam opravljala nujne polete pri prevozih reševalcev, poškodovanega in pokojnih. Poškodovanega Primoža so z reševalnim vozilom prepeljali na zdravljenje v bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je bilo ugotovljeno, da je utrpel lažje telesne poškodbe in šok zaradi tragedije. V reševanje se je vključilo okoli 28 pripadnikov GRS Koroške, dva prostovoljna alpinista in omenjeni trije policisti.

Nedeljski pozdrav za večno
Družina pokojnega Blaža iz Socke je v šoku. 24-letni študent strojništva in ekonomije v Mariboru je bil aktiven član Športnega društva Socka. Izjemno rad je kolesaril, planinaril, igral badminton in tenis ter bil velik ljubitelj vojniških hribov. Brata Tomaž in Primož ter Blaž so bili nerazdružljivi prijatelji. Blaž in Primož sta si med drugim delila študentsko sobico v Mariboru. Novo leto sta skupaj pričakala na Peci, naslednja pot v gore pa je vse tri družno vodila na Raduho. »Oče ga je zjutraj odpeljal v Mislinjo, kjer je bil zmenjen s Tomažem in Primožem. Pomahal je v pozdrav in odšel. Kadarkoli in kamorkoli je odhajal, smo ostajali v stiku. V nedeljo ni bilo nič drugače. Okoli pol devetih sva se z očetom želela pozanimati, kako jim gre. Številka je bila nedosegljiva. Toda, ker sva vedela, da je signal na tistem območju slab, na možnost nesreče nisva pomislila,« o dogodku pretreseno pove njegova mama Brigita. Starši in Blaževa sestra so tragično novico izvedeli na občnem zboru kulturnega društva, ko se je sprva le ugibalo o tem, da naj bi se v gorah zgodila nesreča, v kateri naj bi se poškodovali trije mladi fantje in eden izmed njih naj bi bil iz vojniškega konca. »Spreletelo me je in ko smo najmanj slutili, nas je doletela novica, od katere si ne bomo nikoli opomogli. Fantje so bili polni energije in veselja do življenja. Veliko so planinarili in vedeli, kakšne so razmere v gorah. Zdravnik nam je dejal, da so bili primerno oblečeni in obuti. Vendar je bilo premalo, da bi preživeli pod plazom. Prekrižal jim je vse načrte …«

Pogojno dopustna hoja po gorah
Fantje so bili ustrezno zimsko opremljeni, vendar lavinske žolne niso imeli, ki pa jim v tem primeru, kot je dejal predsednik slovenjgraških reševalcv Peter Naglič, tudi ne bi pomagala. Gorski reševalci v teh dneh svarijo, naj se pohodniki izogibajo zametov, naj hodijo po spihanih pobočjih, hodijo v skupini in so, poleg primerne obutve, opremljeni z derezami, cepini, plazovnimi žolnami, lopatami, sondami in nahrbtniki ABS. »Pred odhodom se je potrebno pozanimati o razmerah in se posvetovati z izkušenimi gorniki, ki poznajo teren.«
»Območje pod severnim ostenjem Male Raduhe, kjer se je zgodila nesreča, je izjemno nevarno. Tam se je v preteklosti sprožalo že mnogo plazov in prihajalo je do nesreč,« pravi načelnik GRS Celje Matej Zaluberšek. Hoja po gorah je trenutno pogojno dopustna. »Snežna odeja se bo v naslednjih dneh posedala, pri čemer naj bi se razmere nekoliko izboljšale. V primeru velike otoplitve pa se bo povečala možnost talnih plazov ob tem, da preti nenehna nevarnost velikih plazov, območij z napihanim snegom, ki lahko odnesejo cela pobočja.«
Koča na Grohatu je v zimskem času večinoma zaprta. Od koče proti Durcam se je v zimskem času odpravilo malo pohodnikov, saj to območje velja za izjemno plazovito in nevarno. Je bila pa Raduha v zadnjih dneh pogosto obiskana iz položnejše in prisojne smeri, kjer je izhodišče zanjo pri Koči na Loki.

Mateja Jazbec
Foto: GRS Koroška

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Plaz pod Raduho vzel mladi življenji"

Metod Škarja,

V nekaterih poročilih je navedeno, da se je plaz sprožil spontano nad njimi pod vrhom stene, drugje pa, da so ga (verjetno) sami sprožili in sicer tik pod steno. Pravilen opis situacije ni nepomemben, saj lahko pomaga drugim pri čim bolj pravilnem predvidevanju oz. oceni razmer v podobnih situacijah.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije