Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lažna varnost ceste na Zelenici

Dnevnik - : Servisno cesto na Zelenico so pred petimi leti zgradili ob nasprotovanju naravovarstvenikov

   
  Cesta ob smučišču Zelenica je med planinci in smučarji zelo priljubljena, a očitno daje lažen občutek varnosti, na kar je morala žal opozoriti šele tragična sobotna nesreča, ko je plaz odnesel življenje 34-letnega Zvirčana. (Foto: Miran Šubic)  

Tragična nesreča 34-letnega Zvirčana Boštjana Menarta, ki ga je zasul plaz na poti ob smučišču Zelenica, je sprožila še plaz mnenj očividcev in številnih uporabnikov te ceste, ki je več kot očitno nevarnejša, kot so mnogi menili doslej. Cesto je pred petimi leti ob hudem nasprotovanju okoljevarstvenikov zgradilo smučišče Zelenica kot servisno cesto, ki se je izkazala za zelo pripravno pri gradnji nove planinske koče. Zdaj jo uporabljajo žičničarji, primerna pa je tudi za oskrbo koče. Najbolj množično pa jo uporabljajo planinci - tudi pozimi.

Na številnih mnenjskih spletnih forumih so si ljubitelji turnega smučanja enotni - cesto so vsi množično uporabljali, saj je večinoma speljana po gozdu, le majhen del je izpostavljen plazovom, ki so prav tu zelo pogosti in kot se je izkazalo v soboto, smrtno nevarni. "Cesta daje lažen občutek varnosti," je zapisal eden od "blogerjev" na internetu. "Z vsem spoštovanjem do nove žrtve snežnega plazu, a v resnici je bilo samo vprašanje, kdaj. Lahko bi bil kdor koli med nami. Vsi smo se preveč (ob neprimernem času) vzpenjali po cesti," je priznal drugi. Eden naših bralcev je bil v soboto tik pred plazom na cesti. "Večkrat jo uporabljam. Tabla z opozorilom, da gre za nevarnost plazov, je bila res prislonjena ob drevo, a občutek imam, da je tam tudi poleti in da je pozimi žal nihče ne upošteva." Tudi glede fizične zapore so očividci povedali, da je bila zgoraj sicer ograja, spodaj pa šele po nesreči. Pričevanj o tem, kolikokrat in kdo vse se je doslej za las izognil plazu na tej cesti (neki srečni smučar je turne smučke iz gozda izbrskal lanskega junija po tem, ko je pozimi komaj ušel snežni gmoti), je mnogo kot tudi podatkov o tem, da je snega na tem kritičnem delu ceste ogromno še sredi pomladi, kar kaže na to, da ga plazovi redno prinašajo in kopičijo.

Ali bi bilo cesto mogoče bolje zavarovati, bi jo bilo bolje zapreti, bi bilo na Zelenici smiselno umetno sprožati plazove, kot so nekoč že počeli? "Več ne bi mogli storiti. Obžalujemo tragični dogodek, a nikomur ne moreš preprečiti, da uporablja cesto, ki ni del smučišča in na kateri je bil znak o nevarnosti snežnih plazov zelo jasno postavljen," je tudi včeraj zatrdil upravljalec smučišča Janez Šmid. Naj ob tem dodamo, da so se na to cesto številni odpravili tudi v nedeljo - le dan po tragični nesreči!

Plazove so pred desetletji umetno sprožali na drugi strani smučišča, kjer je nevarnost, da plaz zgrmi na smučarsko progo. "Nobene zakonske osnove za kaj takega ni. Lani smo imeli zaradi nevarnosti plazov smučišče zaprto 40 dni. Letos je smučišče povsem varno," je dodal Janez Šmid in opozoril, da gre mimo ograje vsak dan vsaj 10 do 15 ljubiteljev turne smuke, mnogi se na Begunjščico s smučišča odpravijo ponoči, ob smučanju navzdol pa tvegajo, da naletijo na teptalni stroj, in nesreča je lahko spet neizogibna.

Zelenica ima, kot ugotavlja tudi eden od "blogerjev" na spletu, med Tržičani in turnimi smučarji posebno mesto v njihovih srcih, a več kot očitno skriva tudi smrtno nevarne pasti. Župan Tržiča Borut Sajovic je včeraj pojasnil, da občina s cesto in smučiščem nima ničesar, čeprav si na sodišču prizadevajo za lastništvo nad žičniškimi napravami: "Upravljalca bomo opozorili, naj cesto bolje zavaruje in označi."

www.dnevnik.si/  16.02.2010

 


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije