Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Krvavcu našli mrtvega smučarja

Žurnal 24: Na območju Krvavca so našli mrtvega smučarja, ki je smučal izven ograde smučišča. Smučar je umrl pod snežnim plazom.

“Malo čez poldne so se trije smučarji, potem ko so se s šestsedežnico pripeljali na vrh, odločili, da poskusijo turno smuko na vzhodni strani Krvavca. Prečkali so ograjo in se eden za drugim peljali mimo opozorilnih tabel proti Kriški planini, kjer je včeraj zapadlo kakih 30 centimetrov novega snega. Pokojni 52-letnik je smučal zadnji od trojice in šele skoraj na dnu te strmine naj bi druga dva opazila, da je med potjo izginil. Kako uro ga je peterica prijateljev čakala na parkirišču, nato pa so zaposlene na smučišču obvestili, da pogrešajo smučarja, ki je smučal zunaj urejenega smučišča,” podrobnosti tragičnega ekstremnega smučanja na Krvavcu opisujejo viri blizu gorskim reševalcem. Po dveh urah iskanja je 300 metrov pod vrhom na vzhodnem pobočju smučarjevo truplo našel eden od psov.

"Smučarja je iskala gorska reševalna služba, saj je smučal izven zaščitne mreže, ki označuje rob smučišča. Mi nismo pristojni, da posegamo v to območje. Reševalni službi smo seveda pomagali na območju smučišča,“ je povedal Luka Vrančič iz RTC Krvavec.

Magnet za smučarje
Na vprašanje, zakaj se je 52-letni smučar odločil smučati izven ograje, je Vrančič odgovoril: "Včeraj je zapadel nov sneg in to je sigurno nekakšen magnet za smučarje, da zapustijo območje našega smučišča.“

Vrančič, ki meni, da smučarji ekstremisti, ki iščejo nepoteptane proge, niso redkost, je še dodal, da je pristojne o smučarjevem izginotju obvestil eden iz skupine prijateljev, s katerimi je bil ponesrečeni smučar na smučišču. Prijatelja ponesrečenega smučarja sta se zapeljala na Vrh Krvavca, kjer so v dopoldanskem času smučali in sta domnevala, da se je zapeljal po strmini izven smučišča. Po krajšem iskanju sta našla eno smučko, zaradi česar sta domnevala, da je zaradi lomljenja snežne plošče zdrsel po pobočju v smeri Kriške Planine.

Poznavalci Krvavca in ljubitelji turnega smučanja pravijo, da večje količine snega, kot je na primer 30 centimetrov novega, predvsem napihanega snega, vedno pogosteje zamikajo smučarje, da preskakujejo ograjo na smučišču. “Lahko bi postavili več metrov visoko ograjo, pa ne bi pomagalo. Tudi če bi bil tam zid, bi najbrž vanj zvrtali luknjo,” trdi poznavalec Krvavca.

Zasul ga je plaz
"Lahko potrdim, da je smučarja ob smučanju izven urejenega smučišča nekje okoli 13. ure zasul plaz, našli pa so ga okoli 15. ure,“ je povedal Andrej Zakrajšek, tiskovni predstavnik PU Kranj. Moški je na vrhu Krvavca prestopil zaščitno ograjo, zatem pa se je sprožil plaz, so dejali na kranjski postaji Gorske reševalne službe. V reševalni akciji je sodelovalo 30 reševalcev in sedem reševalnih psov ter helikopterja Slovenske vojske in policije, so še povedali.

 

  31.01.2010

Pogrešanega smučarja je iskalo 30 reševalcev, sedem psov in dva helikopterja.

To je neprijeten opomin tudi za vse druge smučarje, ki jih mikajo takšne avanture.
Gorski reševalci

 

Pogled s Krvavca proti dolini Korošice
Foto: Boris Štupar 31. 1. 2010

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije