Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 30.01.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Pokaži objave o reševanjih GRSReševanje s Polhograjske Grmade - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 23.58 je na organiziranem nočnem pohodu na Polhograjsko Grmado v občini Dobrova- Polhov Gradec, ob sestopu na sedlu Gonte zdrsnil planinec in si pri tem poškodoval desni gleženj. Gorski reševalci postaje GRS Ljubljana so ga prenesli 300 višinskih metrov nižje, od koder so ga s terenskim vozilom prepeljali v dolino, v Polhov Gradec, kjer so ga prevzeli reševalci in ga odpeljali v KC v Ljubljano.


V soboto bo oblačno. V zahodni in osrednji Sloveniji bodo že padavine. Po nižinah Primorske bo deževalo, drugod pa snežilo. Dopoldne lahko dežuje tudi ponekod na Notranjskem in Kočevskem, zato bo tam možna poledica. Popoldne se bodo padavine okrepile in razširile nad vso državo. Zvečer bo snežilo tudi
na Primorskem. Začel bo pihati severni do severovzhodni veter, na Primorskem močna burja.
V nedeljo bo oblačno, sneženje bo zjutraj oslabelo in čez dan ponehalo. Zvečer se bo od zahoda počasi zjasnilo. Še bo pihala zmerna do močna burja.
V ponedeljek in torek bo precej jasno in mrzlo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se lavinske razmere v suhem in hladnem vremenu od srede, 27.1.2010, niso spremenile. Snežna odeja se skoraj ni preobražala niti sesedala.
Stanje snežne odeje je v gorah precej različno. Na planotah in v osojah je sneg v glavnem mehak, na prisojnih pobočjih pa ponekod skorjast. Sneg je trd le na spihanih mestih in ponekod v zametih.
V Julijskih Alpah je na 1500 metrih do okoli 70 cm snega, nad 2000 metri pa od 220 do 260 cm. Malo manj ga je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah, vzhodnih Karavankah ter na Pohorju je snega do okoli 40 cm. Snežna odeja sega do nižin, kjer je od slabih 10 do okoli 20 cm snega.
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov ter na
celotnem območju Julijskih Alp trenutno še 2. stopnje, drugod pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežni plaz lahko sprožite predvsem ob večji dodatni obremenitvi na mestih z napihanim snegom ter na dovolj strmih pobočjih, ki so porasla le s travo ali pa so gola.
V prvem delu noči včerajšnjega dne je začelo snežiti v zahodni Sloveniji, do jutra pa se je sneženje razširilo nad večji del Slovenije. V soboto bo snežilo, sneženje pa bo povsem ponehalo v nedeljo čez dan, oslabelo pa bo že v soboto zvečer. Zapadlo bo od 15 do 30 cm snega, več pa na Notranjskem in Kočevskem. V gorah bo zapadel suh sneg, ki ga bo veter marsikje spihal v zamete.
S staro podlago se bo le slabo sprijel in novi sneg bo potencialno nestabilen. Zato se bo povečala nevarnost snežnih plazov na 3. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Novi sneg se bo lahko splazil že ob manjši dodatni obremenitvi, še posebno pa na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih.

Bilten URSZR: 30.01.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27633

Informacije

Informacije