Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.12.09

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V četrtek bo v severovzhodni Sloveniji sprva delno jasno. Drugod bo oblačno in sprva suho, dopoldne pa bo predvsem v zahodni in južni Sloveniji občasno deževalo. Popoldne se bodo padavine razširile nad večji del Slovenije. Vmes bodo tudi nevihte. Meja sneženja bo med 1200 in 1500 metri nadmorske višine.
V noči na petek bo dež, razen na zahodu, večinoma ponehal. V petek bo pretežno oblačno. V severni Sloveniji bo povečini suho, drugod bo občasno deževalo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1100 m.
V soboto bo oblačno z občasnimi padavinami. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo v notranjosti postopno spustila do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja.
V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Hladno bo, ponekod bo pihal severozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je zadnje dni prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Več jih je bilo v Julijskih Alpah, drugod pa zelo malo. V Julijcih je zapadlo okoli 5 cm snega, drugod pa le kakšen centimeter. Meja sneženja se je dvignila nad 1500 metrov, tako da je nižje sneg kopnel. Snežna odeja se je tudi v visokogorju nekoliko sesedla.
Snežna odeja je v visokogorju mehka in rahla, nižje pa je sneg razmočen zaradi dežja in pozitivne temperature. Snega je sicer po gorah malo, več le v visokogorju Julijskih Alp.
V Julijcih je na 1500 metrih do okoli 25 cm snega, na 2500 metrih pa okoli 210 cm. Drugod je na 1500 metrih okoli 5 cm snega. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijcev 2. stopnje, drugod pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežni plaz lahko sprožite predvsem ob večji dodatni obremenitvi na mestih z napihanim snegom.
Tudi danes in jutri bo prevladovalo oblačno vreme, nekaj sonca bo le danes na Pohorju ter morda v vzhodnih Karavankah. Padavine se bodo čez dan na zahodu krepile in popoldne zajele tudi vzhodni del naših gora. Meja sneženja bo med 1200 in 1500 metri.
Višje lahko zapade od 5 do 15 cm snega. Jutri bodo občasne padavine predvsem v južni polovici Slovenije, tako da bo v večini naših gora v glavnem suho, a oblačno vreme. Meja sneženja bo na okoli 1100 metrih. Ohladilo se bo v soboto, ko se bo ob padavinah meja sneženja spustila do nižin. Zapadlo bo od 10 do 20 cm snega, več pa v južni Sloveniji.
Severovzhodni veter bo delal zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. Nevarnost snežnih plazov se bo v gorah v soboto nekoliko povečala in bo predvidoma 3. stopnje v visokogorju Julijskih Alp, drugod pa 1. do 2. stopnje, odvisno od nadmorske višine on količine padavin. Predvsem bodo nevarna mesta z napihanim snegom na južnih straneh grebenov.

Bilten URSZR: 31.12.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije