Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najhitrejši prevoz do zdravnikov

Gorenjski glas, Kronika - Simon Šubic: Helikopterska ekipa nujne medicinske pomoči je v prvih desetih mesecih opravila že 261 intervencij in s tem reševala življenja 263 ponesrečencev in bolnikov.

Brnik - Slovenski policisti poleg varnostnih nalog opravljajo tudi humanitarno delo. Letalska policijska enota na Brniku namreč izvede devet desetin prevozov helikopterske nujne medicinske pomoči, v okviru katere so rešili že mnogo življenj. Zdravniško pomoč namreč pripeljejo na kraj, kjer bi bila ta drugače nemogoča, ponesrečence in bolne pa v zelo kratkem času pripeljejo od mesta nesreče do bolnišnice, kjer lahko nemudoma pridejo v ustrezno zdravstveno oskrbo.

"Če ne bi bilo helikopterja, me verjetno zdaj ne bi bilo tukaj z vami. Še enkrat se vsem iskreno zahvaljujem za njihovo posredovanje. Mislim, da bi se bilo treba helikopterskemu reševanju v prihodnosti še bolj posvetiti, ker gre dejansko za reševanje življenj," je bil v četrtek v prostorih Letalske policijske enote na Brniku hvaležen Tadej Jereb, ki je julija letos kot motorist doživel hudo prometno nesrečo na cesti Črni Kal-Rižana. Zaradi velike izgube krvi je potreboval takojšen helikopterski prevoz bolnišnico, kjer so zdravniki rešili njegovo življenje. Podobno izkušnjo ima tudi Samo Košir, ki se je z motorjem hudo ponesrečil že pred šestimi leti na Kočevskem: "Zaradi izredno velike izgube krvi je bila pomembna vsaka minuta, zato se vsem za dobro opravljeno delo še enkrat, kot že večkrat v teh letih, iskreno zahvaljujem. Mislim, da je helikopterska pomoč v takšnih primerih nujno potrebna, ker so kraji v Sloveniji, ki so praktično nedostopni."

Zdravnik Uroš Lampič, vodja helikopterske enote nujne medicinske pomoči, je pojasnil, da je intervencij s helikopterjem vsako leto več. Letos so v prvih desetih mesecih posredovali 261-krat in ob tem obravnavali 263 bolnikov. Obravnavali so štirideset poškodb hrbtenice, 36 hudih poškodb glave, 57 bolnikov je potrebovalo umetno predihavanje. Opravili so sedemnajst reaniniacij, 26 primerov akutne možganske kapi in 68 primerov akutnega koronarnega sindroma. Okoli devetdeset odstotkov prevozov opravi Letalska policijska enota, preostale pa Slovenska vojska. Enota, v nje devetnajst zdravnikov in enajst reševalcev, posreduje v primerih, ko zdravnik s terena ali iz bolnišnice zaprosi za pomoč. "Realnost pa kaže, da bo treba uvesti ustrezen dispečerski sistem, ki bo na mesto dogodka napotil vse potrebne ekipe hkrati," ugotavlja Lampič.

Letalska policijska enota (LPE) na Brniku od leta 2007 zagotavlja dežurno posadko in dežurno plovilo, ki je ves čas na voljo za izvajanje nujne helikopterske medicinske pomoči. Po besedah vodje LPE Roberta Sušanja bi bilo primerno razmisliti o okrepitvi enote in jo razširiti tudi na druga območja Slovenije. Po njegovem bi za nemoteno delovanje in dobro pokritost celotne države potrebovali še dve enoti.

Simon Šubic

  24.11.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije