Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.11.09

Predviden razvoj vremena - V nedeljo okrepljen JZ veter! -  Razmere v gorah

V soboto dopoldne bo oblačno. V severnih krajih bo večinoma suho, drugod bo občasno deževalo. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1100 metrov. Padavine bodo proti poldnevu in popoldne od severozahoda ponehale in marsikje se bo delno zjasnilo.
V nedeljo bo v vzhodnih krajih večinoma sončno, drugod pa pretežno oblačno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo.
V ponedeljek bo na vzhodu povečini suho in občasno še delno jasno. Drugod bo oblačno, dež se bo na zahodu nekoliko okrepil. Pihal bo zmeren do močan južni veter, ob morju se bo krepil jugo. Zvečer in v noči na torek se bo dež prehodno razširil nad vso Slovenijo.
V torek čez dan bo občasno deževalo le na zahodu, drugod pa bo suho.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove je bilo ves teden bolj ali manj suho in precej toplo vreme. Že v noči na petek so se začele pojavljati občasne padavine, ki so se nadaljevale tudi čez dan. Več jih je bilo v Julijskih Alpah, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa je bilo večinoma suho. Meja sneženja je bila visoko, nad 1700 metri nadmorske višine. V Julijskih Alpah je zapadlo okoli 20 cm snega, ki se je s podlago dobro sprijel. Jugozahodni veter je na vetru izpostavljenih mestih delal zamete. Snega je v gorah še vedno malo. Snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1600 metrov, v osojah in na planotah v Julijcih tudi nižje. V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 60 cm snega. Drugod je snega precej manj. Sneg je mehak in rahel, stara podlaga pa je skorjasta in ne drži človeške teže. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Ob koncu tedna bo večinoma oblačno. V noči na soboto se bodo padavine okrepile, meja sneženja pa spustila do nadmorske višine okoli 1000 metrov, v dolinah Julijskih Alp pa lahko tudi nižje. V soboto popoldne bodo padavine povsod ponehale. Zopet se bodo začele pojavljati v zahodnih Julijskih Alpah v nedeljo čez dan. Sprva bo snežilo nad okoli 1500 metrov, a se bo meja sneženja hitro dvigala. Od petka zvečer do ponedeljka zjutraj lahko v gorah zapade od 5 do 15 cm snega, ki ne bo spremenil lavinskih razmer.

Bilten URSZR: 28.11.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije