Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

EVEREST, sanje in resničnost

PD Vinska Gora vabi na predavanje Vikija Grošlja v soboto, 28.11.2009 v Krstnikovem domu v Vinski Gori, s pričetkom ob 18. uri.

 

SPREMNA BESEDA

Zadnja leta postaja v Planinskem društvu Vinska Gora navada, da ob koncu leta medse povabi našega svetovno znanega alpinista in odličnega poznavalca Himalaje,  g. Vikija Grošlja. Čeprav je od »viška« planinske sezone minilo že kar nekaj časa, so za naše društvo vsekakor eden glavnih vrhuncev predavanja, s katerimi nam mrzle jesenske večere olepša Viki Grošelj.

Tokratna tema Vikijevega potopisnega predavanja bo najvišja gora sveta, Mount  Everest! Gora »čarobnega« imena je bila pred 30 leti življenjski izziv skupini slovenskih alpinistov, »spopad« s katero jim je pustil neizbrisen pečat v njihovem življenju. Gospod Grošelj nam bo predstavil svoje soočenje z njo, nam nazorno prikazal vrhunski podvig tedanje odprave, hkrati pa nam bo skozi tridesetletno zgodovino predočil usodno povezanost  Slovencev s to magično goro.

Sočasno s predavanjem nam bo predavatelj predstavil tudi svojo novo knjigo, ki nosi naslov »Everest – sanje in resničnost«.

Le-ta je vznemirljiva zgodba avtorjevega življenja,  obenem pa tudi velik del najbolj epske dobe slovenskih himalajskih odprav. Posebna vrednost  knjige je Grošljev osebni pogled, skozi katerega spremljamo njegovo preobrazbo iz mladega zagnanega plezalca, ki na začetku vidi le gore in svoje cilje na njih, sčasoma pa ga vse bolj začenjajo zanimati ljudje, ki jih srečuje na svoji poti.  Ob srečanjih s preprostimi gorjanci pod najvišjimi vrhovi Himalaje, pa tudi z največjimi legendami svetovnega himalajizma, si na novo oblikuje svoj odnos do sveta. Osnovnim osebnim vodilom skozi življenje,  v zrelih letih dodaja tudi vse bolj konkretno humanitarno noto. Brez dvoma najbolj »himalajska« pa obenem tudi osebna Grošljeva knjiga.

Knjigo bo vsekakor možno tudi kupiti (požlahtnjeno s podpisom avtorja), za lažjo predstavo njene vsebine pa naj iz nje navedemo še predgovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka…

»… Zato je spopad z najvišjo goro sveta svojevrsten izziv za vse, ki so bili, in za nas, ki jih občudujemo. Mount Everest ne pusti vstopiti vsem, ki so se tja namenili. Tiste, ki jim je uspelo, moramo občudovati in jim priznavati izjemnost, kajti izjemnost je vrlina in hkrati tudi vrednota, ki nam omogoča, da presežemo vsakdanjost in se zazremo v prihodnost…

Dr. Danilo Türk,
predsednik Republike Slovenije
 
«

 

Kot je že v navadi bo pred začetkom kratek, a zanimiv in atraktiven kulturni program. Sledila bo torej zgodba o Everestu, predstavitev knjige in ob koncu še sproščen družabni del večera, kamor ste vabljeni prav vsi obiskovalci.

 
Vljudno vabljeni!

Tomaž  Kumer
(PD Vinska Gora)

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije