Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovo od skromnega človeka velikega srca

Večer, Koroška - Karin Potočnik: Na žalni seji so se spomnili konec prejšnjega tedna preminulega vrhunskega alpinista, gorskega reševalca in gasilca Franca Oderlapa.

Na žalni seji v organizaciji društva Gorska reševalna služba Koroške in občine Mežica so se pripadniki gorske reševalne službe, prijatelji, sorodniki in najvišji predstavniki oblasti včeraj dopoldne v Narodnem domu Mežica spomnili konec prejšnjega tedna preminulega vrhunskega alpinista, gorskega reševalca in gasilca Franca Oderlapa. Zbranim je spregovorila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

"V življenju je počenjal marsikaj, toda najraje je bil med gorskimi vršaci, sam in s ciljem, ki si ga je izbral," je dejala ministrica in dodala, da je postal prvi Slovenec, ki je osvojil najvišje vrhove vseh celin, med njimi tudi najbolj eksotičnega, Carstenzovo piramido na otoku Papua Irian Jaya. "S tem podvigom je postal član družbe približno 200 alpinistov z vsega sveta, ki so stopili na vrhove najvišjih gora na vseh celinah," je spomnila Jelušičeva in izpostavila Odrelapovo previdnost v gorah in žrtvovanje za druge, saj je leta 2001 postal vodnik reševalnega psa, leto kasneje inštruktor Gorske reševalne službe, leta 2007 inštruktor letalskega reševanja, bil je tudi načelnik GRS Prevalje.

"V glavi Franca Oderlapa so se pletle številne ideje, vendar za eno lahko rečemo, da je bila vizionarska. Prepričan je bil namreč, da bi morali ustanovili skupino gorskih reševalcev, ki bi bili izurjeni in opremljeni z vso potrebno opremo in s tehničnimi sredstvi za reševanje v tujih gorstvih. To svojo pionirsko slutnjo je skoraj privedel do realizacije, če se ne bi pokazale povsem administrativne ovire, ki jih ni nikoli prav maral," je na delovanje gornika, ki ga je označila kot skromnega človeka velikega srca, opozorila Jelušičeva. Vpis v žalno knjigo bo možen v sejni sobi občine Mežica, od ponedeljka, 12. oktobra, do dneva pogreba, vsak dan, od 8. ure do 14. ure.
 

Karin Potočnik

 

Vecer.si 10.10.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27736

Informacije

Informacije