Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V spomin - Franc Oderlap (1958–2009)

Ministrstvo za obrambo RS: Na himalajskem osemtisočaku Manaslu je ob preizkušanju planinske opreme za načrtovani vzpon na K2 izgubil življenje slovenski alpinist in gorski reševalec Franc Oderlap.

... Na nadmorski višini okoli 5.800 metrov je bil zanj usoden udarec kosa ledu v glavo. Izkušeni alpinist se je v nepalsko Himalajo odpravil skupaj z Davom Karničarjem, ki je Franca Oderlapa po hudem udarcu nezavestnega prenesel v bazni tabor. Slabo vreme je reševalcem preprečevalo dostop do tabora, alpinistove poškodbe pa so bile prehude, da bi se mu uspelo prebiti skozi dve noči. V soboto zjutraj je bitko za življenje dokončno izgubil.

Francev oče je bil strasten planinec. Vsem svojim štirim otrokom je privzgojil ljubezen do hribov in skupaj so prehodili slovensko planinsko transverzalo. Franc Oderlap takrat ni mogel slutiti, da je pred njim izjemna alpinistična kariera, ki se bo začela šele po njegovem tridesetem rojstnem dnevu in ga bo med drugim pripeljala na najvišjo goro sveta ter najvišje vrhove vseh sedmih celin.

Številni Korošci so ga poznali kot skromnega alpinista, ki svojih dosežkov ni nikoli javno izpostavljal, saj mu slava ni bila pomembna. "Ostala bo velika praznina, ki je ne bo mogoče zapolniti," je povedal koroški alpinist Grega Lačen, ki je z Oderlapom sodeloval v več odpravah, eno prihodnjih pa so koroški alpinisti snovali prav te dni. Ledena plošča je naredila globoko rano ne samo med koroškimi in slovenskimi alpinisti, ampak tudi v vrstah pripadnikov sistema zaščite, reševanja in pomoči.

Franc Oderlap je bil namreč načelnik Gorske reševalne postaje Prevalje, kjer je bil inštruktor, reševalec-letalec in vodnik lavinskega psa. Kot pripadnik Gorske reševalne postaje Prevalje je aktivno sodeloval pri reševanju poškodovanih in iskanju pogrešanih oseb. Bil je tudi pripadnik enote oz. službe za proženje snežnih plazov. Ob vsem tem je bil še aktiven član Prostovoljnega gasilskega društva Mežica. Spomladi 2008 je skupaj s pripadniki Slovenske vojske, Gorske reševalne službe, Civilne zaščite in gasilci sodeloval pri odstranjevanju posledic letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki.

Smrt načelnika prevaljske gorske reševalne službe je številne Korošce, ki so ga poznali kot izjemnega reševalca, močno pretresla. Zdravnik in gorski reševalec Jurij Gorjanc je izpostavil Oderlapovo nenehno predanost reševalcem, njegovo pozitivno naravnanost in občutek za skupinsko delo. Kljub osebnim ciljem je alpinist, ki bi decembra dopolnil 51 let, pri vzponih svoj osebni interes vselej podredil skupini, v na videz nerešljivih razmerah pa je s svojim znanjem in optimizmom vedno pripomogel k rešitvam.

Franc Oderlap je bil eden redkih slovenskih alpinistov, ki mu je uspelo osvojiti najpomembnejše vrhove vseh celin, med drugim se je povzpel na azijski Everest, afriški Kilimandžaro, evropski Elbrus, južnoameriško Aconcaguo, avstralski Mt. Kosciusko, severnoameriški Denali in Mt. Vinson na Antarktiki. A vse osvojene gore po njegovem niso bile primerljive z domačimi, med katerimi mu je bila – kot je velikokrat pripovedoval – najbolj pri srcu Raduha.

   06.10.2009

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije