Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 17.08.09

V nedeljo so gorski reševalci imeli kar 12 akcij - Predviden razvoj vremena
Zaslišala je znak s piščalko ... in sprožila akcijo.

Ob 10.10 si je planinec na Mangartu, občina Bovec, zlomil nogo. Posredovali so gorski reševalci Postaje GRS Bovec in dežurna ekipa GRS z Brnika, ki so poškodovanega planinca z vojaškim helikopterjem prepeljali na zdravljenje.

Ob 11.04 si je na poti proti Sedmerim jezerom na Prodih, občina Bohinj, planinka zvila gleženj. Posredovali so gorski reševalci Postaje GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS na Brniku, ki so poškodovano planinko z vojaškim helikopterjem prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Ob 11.14 je padla skala na nogo plezalca na Velikem kupu v občini Jezersko. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Jezersko in dežurna ekipa GRS na Brniku z vojaškim helikopterjem. Poškodovanca so z vojaškim helikopterjem prepeljali na zdravljenje v bolnišnico Jesenice.

Ob 11.30 si je udeleženec pohoda na Gorah pri Idriji zvil gleženj. Gorski reševalci GRS Tolmin so nudili pomoč poškodovanemu planincu. Odpeljan je bil v ZD Idrija.

Ob 12.11 se je med plezanjem na Grintovškem stebru, občina Jezersko, poškodovala plezalka. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Jezersko in dežurna ekipa GRS na Brniku z vojaškim helikopterjem. Poškodovanki so na kraju nudili medicinska pomoč in jo z vitlom dvignili v helikopter ter prepeljali v bolnišnico Jesenice.

Ob 12.40 so gorski reševalci GRS Tolmin nudili pomoč dvema udeležencema na pohodu na Gorah v občini Idrija. Prvega pohodnika so opikale čebele, drug si je poškodoval nogo. Odpeljana sta bila v ZD Idrija.

Ob 13.15 je udeleženca pohoda na Gorah pri Idriji vročinska kap. Gorski reševalci GRS Tolmin so nudili pomoč planincu in ga prepeljali na zdravljenje.

Ob 15.08 je v Bohinju na poti po Žagarjevem grabnu v dolino zdrsnilo planincu. Planinec si je poškodoval nogo in dobil več odrgnin. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS na Brniku z vojaškim helikopterjem. Na kraju dogodka so mu nudili medicinsko pomoč, ter ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico Jesenice.

Ob 18.20 si je na poti iz Prehodavcev proti Trenti planini Trebiščna, občina Bovec, italijanski planinec poškodoval nogo. Posredovali so gorski reševalci Postaje GRS Bovec in dežurna ekipa GRS z Brnika, ki je z vojaškim helikopterjem poškodovanega planinca prepeljala v Trento, od koder so ga svojci prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Ob 18.44 so planinci slišali z nemške smeri na poti s Triglava, občina Kranjska Gora, klice na pomoč. V Triglavski severni steni sta v navezi plezala dva alpinista. V izstopu je eden padel in obvisel na vrvi v navezi. Pri tem si je poškodoval desni gleženj in desno stegensko mišico. S pomočjo vojaškega helikopterja so bili gorski reševalci Postaje GRS Mojstrana pri ponesrečenemu plezalcu ob 19.15 in ga prenesli na kraj, kjer ga je helikopter ob 20.00 pobral in odpeljal v jeseniško bolnišnico.

Ob 20.51 so na območju Pršivca, občina Bohinj, videli lučko in slišali klice na pomoč. Ko so se zbrali gorski reševalci Postaje GRS Bohinj klica na pomoč in signalnih znakov z lučjo ni bilo več. Zaradi noči so akcijo prekinili, z iskanjem pa bodo nadaljevali tekom današnjega dne.

Ob 12.34 se je pri kanjoningu v Bovcu oseba zlomila nogo. Gorski reševalci Postaje GRS Bovec so nudili pomoč reševalcem iz Tolmina pri prenosu ponesrečenca iz struge potoka Sušca. Reševalci so prepeljali šempetrsko bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek in torek bo sončno, predvsem v torek popoldne bodo v severnih krajih posamezne nevihte.
V sredo in četrtek se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme.


Monika Kambič je sporočila:
S hčerko Alenko sva šli čez Plemenice na Triglav in sestopali čez Prag, ko zaslišim piščalko iz stene. Poslušam ... in pomislim, da je to lahko  klic na pomoč. Potem sem malo tulila in res kmalu zaslišala odmev, nekaj podobnega kot "pomoč". Ugotovila sem, da prihaja nekje iz območja Nemške. Pa mi pride na misel, da bi lahko s fotoaparatom sprožili fleš in bi jih lahko tako natančneje lokalizirali.
Takoj potem sem poklicala reševalce in v manj kot desetih minutah je že poletel helikopter. Ogleda so si mesto nesreče in se čez deset minut vrnili, da so spustili resevalca...
Čez manj kot pol ure so jih že odpeljali iz stene.
P.s.: Mislim, da je bil to res domiseln klic na pomoč. Je pa tudi res dober občutek, če lahko tako na hitro nekomu pomagaš.

Bilten URSZR: 17.08.2009


Meteo.si

Prikaži seznam vseh dosedanjih objav označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR 


GRZS: iz Biltena URSZR - akcije GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Bilten URSZR – 17.08.09"

Monika Kambič,

Da pojasnim zadevo: ponesrečenca sta namreč sprožila fleš s fotoaparatom in smo jih tako lahko lokalizirali.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27696

Informacije

Informacije