Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kolpa - biser na jugu Slovenije

Večer, Potovanja - Vasja Košti: Z majem se je na reki Kolpi začela sezona čolnarjenja. Prvi dnevi maja so bili kot nalašč za raftarje in kajakaše, ki imajo radi malo več adrenalina.

Spust po Kolpi
 
Spust po Kolpi (Vasja Košti)

Visok vodostaj Kolpe je omogočal spust vse od Osilnice, kjer Kolpa v sotočju s Čabranko priteče do slovenske meje. Zgornji tok Kolpe zahteva od vodnikov raftov in kajakašev kar nekaj znanja in izkušenj, saj ima kar nekaj brzic z oceno zahtevnosti IV -. Kanjon Kolpe se kasneje razširi, od kraja Kuželj naprej pa se reka umiri (najvišja težavnostna stopnja je II +) in je primerna tudi za manj izkušene raftarje. Nekaj adrenalina v kri poženejo le jezovi, na katerih je treba najti ustrezne prehode, manj izkušeni pa lahko iz čolnov tudi izstopijo in čoln z obale spustijo preko jezu.

Ob veslaških in adrenalinskih užitkih nudi Kolpa z okolico tudi polno estetskih užitkov. Neokrnjena narava, mir, slikovit razgled po okoliških vršacih.

Za Brodom na Kolpi je možno tudi veslanje s kanujem, pot s čolni pa lahko nadaljujete vse do Metlike, ko Kolpa po dobrih sto kilometrih vijuganja po slovensko hrvaški meji zavije na hrvaško stran. Za tiste, ki nimajo svojih plovil, je ob Kolpi dobro poskrbljeno, ob vsem toku reke je veliko ponudnikov, ki posojajo čolne ali organizirajo vožnjo na večjih raftih z vodniki.

Po Kolpi je mogoče tudi "robinzonsko čolnarjenje". Vse stvari, ki jih potrebujete (šotor, obleka, hrana, pijača), naložite v sod na čolnu, zvečer se ustavite (na slovenski strani reke), utaborite in prespite na za to določenih krajih ali v kampih ter zjutraj nadaljujete pot. Nekaj negotovosti je pri domačinih vzbujala le uvedba schengenske meje pred letom in pol. "Na srečo je ostalo vse kot prej. Slovenija in Hrvaška sta že pred tem podpisali sporazum o turistični coni Kolpa - Kupa. Evropa takih stvari sicer ne dopušča, toda za zdaj je vse ostalo po starem. Omejitev je le pri taborjenju, razen v kampih na istem mestu ni dovoljeno taboriti več kot dvanajst ur," nam je povedal Tine Lindič iz podjetja Kolpa adventures, sekretar Rafting zveze Slovenije, eden prvih ponudnikov čolnarskih storitev na Kolpi. Višek čolnarske sezone ob Kolpi pričakujejo v juniju. "Kapacitete imamo že skoraj razprodane," pravi Lindič. Po lanski tragediji pri Blanci na reki Savi so imeli kar veliko težav. "Prva dva tedna so odpovedi kar deževale, nato pa je bilo nekaj boljše. Toda za varnost je pri nas dobro poskrbljeno, na velikih raftih je vedno prisoten reševalec iz vode. Tistim, ki se odločijo za individualno čolnarjenje, pa prej dobro razložimo, kam gredo, v kaj se spuščajo in kje morajo biti pazljivi. Po lanski nesreči na Savi so nas obiskali tudi inšpektorji in pregledali čolne in drugo opremo. Obiski inšpektorjev so dobrodošli, saj lahko na tak način odkrijejo tudi tiste, ki na tem področju delajo na črno."

Kljub temu da sta dolina Kolpe in reka največji znamenitosti Krajinskega parka Kolpa, območja med Starim trgom in Dragoši, lahko dopustniki na tem območju počnejo še marsikaj drugega. Območje je zaradi večinoma ravninskih cest zelo primerno za kolesarjenje, na cestah pa ni veliko avtomobilov. Pohodniki se lahko podajo na eno od številnih označenih pešpoti, tudi na najjužnejšo slovensko pešpot, ki vijuga tik ob reki Kolpi ali Koupi, kot ji pravijo domačini. Začne se pri izviru Trpotec, kjer se lahko osvežite z vodo, za katero pravijo da prinaša večno mladost. V vasi Breg si lahko ogledate edini še delujoči mlin na Kolpi, pa tudi najdaljšo belokranjsko kraško jamo Kobiljača. Pot se zaključi v najjužnejši slovenski vasi Kot pri Damlju, tam je označena tudi najjužnejša točka Slovenije.

Bogata je tudi kulturna dediščina na tem področju. Nad zgornjim tokom Kolpe kraljuje grad Kostel z bogato zgodovino, v kateri so se izmenjali številni lastniki. Sedaj je zardi obnove zaprt, zanimiv pa je tudi ogled njegove okolice.

Grad z obzidjem in stražnimi stolpi je služil kot utrdba v obrambi obrambi pred vpadi Turkov. Po starih zapisih je imel Kostel imel tudi svoje sodišče, ki je marsikoga obsodilo tudi na smrt. V bližini gradu so ob cesti danes postavljene "gavge", replika vislic, na katerih so obsojenci doživeli neslavni konec. Navdušeni bodo tudi otroci, saj pokrajina okrog Osilnice velja za deželo Petra Klepca, junaka, ki po izročilu prihaja prav iz teh krajev.

Marko Pogačnik za Kostel pravi, da je "popek sveta". Po zaslugi Pogačnika, kiparja, avtorja slovenskega grba ter zdravilca Zemlje je v deželi ob Kolpi postavljenih 23 litopunkturnih kamnov z izklesanimi kozmogrami, ki v prostor žarčijo informacijo. Postavljeni so na slovenski in hrvaški strani Kolpe, največ jih je v občini Kostel, nekaj pa tudi v občinah Metlika, Črnomelj in Kočevje. Pravijo, da objem kamna prežene vse skrbi in razbistri duh.

Kolpa, "najdaljša slovenska riviera", nudi tudi obilo možnosti za kopanje. Voda je še vedno izjemno čista, na obali je veliko prostorov, ki ne zaostajajo veliko za plažami ob Jadranskem morju. V zgornjem toku je hladna voda sicer primerna le za tiste bolj pogumne, že nad Radenci pa se v poletnih mesecih spremeni v prijetno toplo reko. Minuli konec tedna je tam voda imela že 21 stopinj, nižje še nekaj stopinj več. V vročih avgustovskih dneh pa je temperatura Kolpe primerna tudi za najbolj občutljive in razvajene, saj se v Podzemlju in Metliki temperatura vode povzpne tudi na 27 stopinj.

Ob celotnem slovenskem delu Kolpe je posejanih veliko avtokampov, cene pa so v glavnem nižje kot pri naših južnih sosedih. Nekaj je tudi privatnih apartmajev in sob, za najem je na voljo tudi nekaj zidanic, v katerih lahko tudi prespite. Skratka Kolpa z okolico razen slane vode in neznosne vročine (noči ob Kolpi so tudi poleti prijetno hladne) nudi skoraj vse, kar lahko najdete na morski obali.

Nekaj ponudnikov izposoje čolnov:
Kolpa adventures, Radenci, 041 518 536
Stanko Jakovac, Spodnja Bilpa, 041 520 488
Grand Kolpa, Stari trg ob Kolpi, 041 740 798
Zvonko Žagar, Damelj, 041 606 920
Turistična kmetija Majerje, Stari trg ob Kolpi, 031 381 133
Kolparaft, Stari trg ob Kolpi, 041 426 110

Vasja Košti


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecer.si 28.05.2009

 Eden od številnih mlinov ob reki

Eden od številnih mlinov ob reki (Vasja Košti)
Grad Kostel
 
Grad Kostel (Vasja Košti)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije