Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dan odprtih vrat v Tomaju na Krasu

Večer, Potovanja - Zora Kužet: Dobrote gostoljubnih Kraševcev in pokušnja odličnih vin vsako leto privabijo veliko obiskovalcev.

V Tomaju, idilični vasici v osrčju Krasa, bodo to soboto, kot že leta doslej vsak zadnji konec tedna v maju, pripravili dan odprtih vrat. Obiskovalci bodo lahko ob tej priložnosti okušali vina po čudovitih kraških kleteh, seznanili pa se bodo lahko še z mnogimi kraškimi dobrotami, med katerimi je na prvem mestu pršut. Ta se s teranom že tradicionalno druži in ga je na Krasu povsod na pretek. Vremenske razmere Kraševcem namreč omogočajo, da v ostrih zimah in milih poletjih s skrbnostjo in znanjem razvijajo tehnologijo sušenja pršutov, nad katerimi se navdušujejo mnogi obiskovalci. Posebno doživetje je lahko tudi obisk vinske kleti s častitljivo starostjo pri Beničevih na vinski cesti. Teran so namreč v njej hranili že leta 1866, ko je bila namenjena za zadružno klet, pojasnjuje Rožmarinka Škerlj.

Sedaj so v tej znameniti vinski kleti velikanski hrastovi sodi, v katerih je teran, v nekaj sodih pa teran odleži vsaj dve leti, da postane barique.

Nekatere domačije imajo tudi enoteke, v njih je mogoče poleg terana okušati še teranov liker. Mnogi Kraševci so namreč znani še po drugih žganih pijačah, ki jim dodajajo zdravilne rastline, žajbelj, kumino in podobno. Ob dobrotah gostoljubnih Kraševcev bodo obiskovalci lahko občudovali še čudovito kraško arhitekturo, stara kmečka dvorišča, imenovana borjač, balkone - ganke in starodavne izvirne vodnjake.

Sicer pa na Kras mnogi radi prihajajo tudi po izdelke iz kozjega mleka, po kozji sir in kozjo skuto. Svojevrstno doživetje je sprehod po Kosovelovi poti, ki se vije po čudoviti kraški pokrajini, kraški gmajni od Tomaja do Sežane. Kosovelova domačija pa je urejena kot spominska zbirka družine Kosovel.

Zora Kužet 

Vecer.si 28.05.2009

 Obiskovalci bodo lahko občudovali tudi čudovito kraško arhitekturo, stara kmečka dvorišča, imenovana borjač, balkone - ganke in starodavne izvirne vodnjake

Obiskovalci bodo lahko občudovali tudi čudovito kraško arhitekturo, stara kmečka dvorišča, imenovana borjač, balkone - ganke in starodavne izvirne vodnjake (Zora Kužet)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije