Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.03.09

Razvoj vremena - Razmere v gorah
Padavine in nevarnost snežnih plazov 4. stopnje

Predviden razvoj vremena

V torek bo pretežno oblačno in večinoma suho. Proti večeru bo od juga spet začelo deževati. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Ponoči bo občasno deževalo, na severovzhodu pa bo večinoma suho.
V sredo bo na Primorskem zmerno do pretežno oblačno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod po Sloveniji bo pretežno oblačno, a večinoma suho vreme.
V četrtek bo pretežno oblačno. Občasno bo ponekod rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V petek popoldne bo dež povsod ponehal, ponehala bo tudi burja na Primorskem.

RAZMERE V GORAH

V soboto je bilo po podatkih Agencije RS za okolje oblačno vreme, v gorah, razen v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, je snežilo in deževalo. Meja sneženja se je dvignila nad 1500 metrov. V nedeljo so se padavine okrepile, meja sneženja je bila med 1600 in 1900 metrov, zvečer in v noči na ponedeljek pa se je znižala, ponekod tudi pod 1000 metri. V visokogorju Julijcev je zapadlo do okoli 100 cm snega, drugod pa nad okoli 1700 m okoli 30 cm. Zaradi dežja se je snežna odeja zmehčala, višje pa je snežilo na skorjasto podlago, tako da se novi sneg ni dobro sprijel s podlago. Pihal je zelo močan jugozahodnik, ki se je v nedeljo čez dan nižje obračal v vzhodno smer. Nastajali so obsežni zameti. Prožili so se plazovi mokrega snega, višje pa se je s strmejših pobočij plazil novi sneg. V zahodnih Julijskih Alpah je nad 2000 metri do okoli 700 cm snega (približna ocena), pod 2000 metri pa z manjšo nadmorsko višino vse manj. Drugod v Julijcih je na 1500 metrih okoli 360, na 2500 metrih pa okoli 550 cm snega. Na 1000 metrih je višina snežne odeje med 60 in 100 cm. Podobne snežne razmere so tudi v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah je na 1500 metrih do okoli 240 cm snega, vzhodneje pa še manj. Nižje je sneg tudi kopnel. Snežna odeja je mehka in rahla, nižje, kjer je deževalo, pa razmočena. Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plazi se novi sneg, nižje pa razmočena stara snežna odeja in to predvsem na strmih, travnatih ali golih pobočjih. Drugod je nevarnost snežnih plazov 3. stopnje. V naslednjih dneh se bo nadaljevalo spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Večjih padavin do jutri zvečer ne bo. Snežna odeja se bo nekoliko sesedla. Ničla bo v torek na nadmorski višini med 1800 in 2200 metri. Zato bo sneg nižje ostal južen in nestabilen. V noči na sredo bodo spet padavine, meja sneženja bo med 1200 in 1600 m. Zapadlo bo okoli 10 cm snega.

Nevarnost snežnih plazov v gorah je velika - četrte stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Bilten URSZR: 31.03.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije