Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.02.09

Poškodba smučarja - Razmere v gorah
Nevarnost plazov je druge stopnje

Ob 15.45 se je okoli 400 metrov pod postajo C na Kaninu v občini Bovec, na neurejenem smučišču poškodoval smučar. Posredovali so reševalci GRS Bovec in dežurni zdravnik GRS. S pomočjo helikopterja Slovenske vojske je bil prepeljan v jeseniško bolnišnico.


Predviden razvoj vremena

V petek bo na zahodu sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno in večinoma suho.
V soboto bo v večjem delu države sončno vreme. V Prekmurju in na Štajerskem pa bo zjutraj in del dopoldneva zmerno do pretežno oblačno, ponoči in zjutraj bo možna kakšna dežna kaplja. Popoldne se bo zmerno pooblačilo v hribovitih krajih zahodne Slovenije.
V nedeljo bo ponekod zapihal jugozahodnik. V zahodnih in deloma v osrednjih krajih bo zmerno do pretežno oblačno, drugod pa še večinoma sončno. Toplo bo. V ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod rahlo deževalo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je v preteklem tednu prevladovalo suho in deloma sončno vreme. Le na Pohorju in v vzhodnih Karavankah ter deloma v Savinjskih Alpah je v torek zapadlo do 5 cm suhega snega. Temperatura se je počasi dvigovala in ničla se je v drugi polovici tedna dvignila nad nadmorsko višino 1500 metrov. Snežna odeja se je zato hitreje preobražala, še zlasti na prisojnih pobočjih. Tam se je čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Krepila se je površinska skorja. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 2000 metri do okoli 740 cm snega, nad 1500 metri okoli 530, nižje pa je snega postopno manj. Drugod v Julijskih Alpah je na 1500 metrov okoli 330 cm snega, na 2500 metrov pa do okoli 470 cm. Na 1000 metrov ga je večinoma od 80 pa do 140 cm. Podobne snežne razmere so v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metri do okoli 260 cm snega, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa na 1000 metrov okoli 30, na 1500 metrov pa okoli 120 cm. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 metrov, le v nekaterih alpskih dolinah nižje. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki je nastala zaradi vetra in nočnega zmrzovanja ter dnevnega taljenja. Le v zavetnih in osojnih legah je še malo pršica. Veliko je opasti, klož in zametov. Na vetru izpostavljenih legah je površina tudi poledenela. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje. Plaz lahko sprožimo ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje, spontanega plazenja ne pričakujemo. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom ter nadmorske višine nad okoli 1800 metri. Zaradi trde in deloma poledenele snežne odeje je tudi nevarnost zdrsov. Ob koncu tedna bo suho in večinoma sončno vreme. Ničla se bo jutri dvignila nad 2200 metri, v nedeljo pa se bo spustila na nadmorsko višino okoli 1800 metrov. Snežna odeja se bo preobražala in utrjevala.

Bilten URSZR: 27.022009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije