Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 31.08.08

Nedeljski dnevnik: Muhasti september

Na zadnji dan meseca avgusta ali velikega srpana po naših starih pratikah je vezan naslednji vremenski pregovor: »Kakor zadnji srpan vremeni, tako se vso jesen drži.« Torej - bodimo pozorni, kakšno bo vreme v nedeljo, 31. avgusta. Po Herschlovem vremenskem ključu sestavljena dolgoročna vremenska napoved nam za naslednji mesec september ne namenja kaj prida lepega vremena. Če pa se bodo uresničile naše napovedi za mesec okiober, potem letos v tem mesecu ne bomo doživljali zlate jeseni in morda tudi »indijanskega poletja«.

Od sedmega septembra naprej bo nad vremenom vladal prvi lunin krajec. V dneh te lunine mene nas najverjetneje čaka muhasto in spremenijivo vreme. Že drugi dan vladanja prvega krajca je spet ena od vremenskih prelomnic. Za 8. september pregovor pravi: »Mala maša za suknjo vpraša.« To seveda pomeni, da je vćasih že od tega dne naprej lahko hladno in hkrati čas, da se poslovimo od poletne garderobe.

Septembrska polna luna ali ščip nastopi petnajsti dan in od takrat naprej naj bi imeli kar nekaj dežja, temperature pa tudi naj bi ne bile več poletne. Če bo padavin veliko, se bo namreč ozračje ohladilo in poletja bo v tem primeru praktično konec, eprav bo nastopila koledarska jesen šele 22. septembra. Tudi zadnji lunin krajec (nastopi 22. dan) nam še ne prinaša stabilnega vremena. Spet nas namreč čaka nekaj dni spremenljivega vremena, kar pa lahko tudi pomeni, da bomo lahko imeli sem ter tja tudi kakšen lep dan. Prav ob koncu meseca, natančneje 29. septembra, bo nastopil lunin mlaj ali »črna luna«, torej čas, ko lune na nebu ne bomo videli. Tudi ta lunina mena nam prinaša spremenijivo vreme. Takšno vreme naj bi se nadaljevalo do 7 oktobra, ko se bo na nebu spet pojavil prvi lunin krajec.

Kot smo zapisali v uvodu, verjetno z oktobrskim vremenom ne bomo kaj prida zadovoljni. Verjetno bo oktober bolj moker kot suh, že po 21. oktobru pa se lahko poleg dežja prikaže tudi v dolinah nekaj malega snega.

  31.08.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije