Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 29.06.08

Nedeljski dnevnik: Kazalec poletja

Ta petek je bil pomemben kazalec poletja. Če je tega dne grdo vreme, potem bomo imeli bolj kislo kot lepo poletje, saj naj bi od tedaj dalje deževalo kar sedem tednov zapored. Predvsem v Nemčiji dajo veliko na ta datum oziroma na vreme, kakršno je tega dne. Dan 27. junija je dan »sedmih spečih«, ki izhajajo iz zelo stare legende.

Legenda pravi, da je sedem bratov oziroma »sedem spečih« mladih kristjanov živelo v času rimskega cesarja Decija, s polnim imenom Gaius Messius Quintus Trajanus Decius. Cesar Decij je živel v letih 201-251, vladal pa je od leta 249 do 251. V času njegovega vladanja so začeli preganjati kristjane in med žrtvami teh dogajanj so bili tudi omenjeni bratje, ki jih je cesar leta 251 dal zazidati v votlino blizu Efeza. Ko so 27. junija 446 votlino odprli, so našli v njej še vedno speče brate. Ko so se prebudili, so kmalu zatem umrli.

Kako in zakaj so to legendo že v srednjem veku začeli povezovati z napovedovanjem bližnjega poletnega vremena, žal ni znano. Dejstvo je, da naj bi nam 27. junij napovedal poletna vremenska dogajanja, vsaj za naslednjih sedem tednov. Zanimivo je, da se opisana legenda pojavlja tudi v islamski sveti knjigi Koranu. Naslednja zanimivost pa je, da kar veliko nemških turistov, ki do-pustujejo na Slovenski obali, verjame v »sedem spečih«. V primeru, da tega dne dežuje, namreč začnejo skoraj množično odhajati domov. Kaj pa bi počeli na obali, ki jim ne obeta lepega poletja. Nekaj o vremenu nam bosta morda povedala tudi vremenska svetnika Peter in Pavel, ki imata god v nedeljo, 29. junija. Za ta dan stari slovenski vremenski pregovor pravi: » Če sta Peter in Pavel jasna, bo letina krasna.« V primeru obilice junijskega dežja pa se lahko uresniči naslednji pregovor: »Rožnik (junij) deževen - viničar reven.« Kmalu bomo lahko ugotavljali, kako se te napovedi uresničujejo.

  29.06.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije