Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 16.05.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V petek bo na vzhodu delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Na zahodu se bodo pojavljale krajevne padavine. Zvečer se bo povsod prehodno pooblačilo, krajevne padavine pa se bodo lahko pojavljale tudi drugod po državi. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo.
V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. Več jih bo v zahodni Sloveniji. Še bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo.
V nedeljo bo pretežno oblačno s padavinami, deloma plohami in nevihtami. Največ dežja bo v zahodni Sloveniji. Še bo vetrovno.
V ponedeljek se bodo še pojavljale krajevne padavine.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje sončno in precej toplo vreme. Temperatura je bila tudi v gorah večinoma nad ničlo. Sneg se hitro tali in le v visokogorju je ponoči pomrznil. Čez dan se v visokogorju s strmejših pobočij prožijo manjši plazovi mokrega snega. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov še do 340 cm snega. Nižje se količina snega postopno zmanjšuje, pod 2000 metri pa ga, razen v osojah, hitro zmanjka. Na 1500 metrih je v Julijcih sneg le na planotah in v senčnih legah, kjer pa ga je sedaj že manj kot meter. V Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah je snega še manj. Snežna odeja je že dobro preobražena in je zjutraj pomrznjena, čez dan pa se hitro zmehča. Pod 2000 metri ostaja sneg tudi ponoči na površini večinoma zmehčan. Nevarnost snežnih plazov je povsod 1. stopnje. Nekoliko se ob sončnem vremenu poveča sredi dneva na prisojnih pobočjih. Od petka pa do srede bo vreme bolj spremenljivo in občasno bodo padavine. Več jih bo v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, proti vzhodu pa precej manj. Ničla bo ostala nad najvišjimi vrhovi, nekoliko se bo spustila šele naslednji teden. Meja sneženja bo sprva na okoli 2600 metrov, v nedeljo na okoli 2400 metrov, v prvi polovici prihodnjega tedna pa občasno tudi na okoli 2000 metrov ali celo malo nižje. Nevarnost snežnih plazov se ne bo povečala, a snežne razmere za obisk gora se bodo poslabšale. Z današnjim dnem bomo prenehali objavljati poročila o snežni odeji v gorah. Znova bomo pričeli z objavo 15. novembra, prej pa ob morebitni obilnejši snežni odeji v gorah.

Bilten URSZR: 16.05.2008

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27674

Informacije

Informacije