Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.03.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 29.03.2008


Predviden razvoj vremena

V soboto bo sončno, predvsem na severu bo sprva še nekaj več oblačnosti. Zjutraj bo ponekod kratkotrajna megla. Popoldne bo v notranjosti spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.
V nedeljo bo pretežno jasno, v severovzhodni Sloveniji bo ponekod pihal južni veter.
V ponedeljek in torek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. V torek bo na Primorskem prehodno zapihala šibka do zmerna burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v četrtek in petek dopoldne v gorah še rahlo snežilo. V zahodnih Julijskih Alpah je zapadlo od 20 do 30 cm snega, drugod od slabih 10 do okoli 15 cm. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju je bilo večinoma suho. Sneg je bil nad 1400 metri suh, nižje pa moker. Plast starejšega snega, ki še ni preobražen in je zapadel v začetku tedna, se je nekoliko sesedla, preobrazila pa zelo malo. Pihal je šibak do zmeren veter večinoma vzhodne smeri, ki je prenašal sneg v žamete. V Julijskih Alpah je nad 1500 metri nadmorske višine od 250 do 330 cm snega. V zahodnih Karavankah je na 1500 metrih okoli 140 cm snega, drugod v naših gorah pa na 1500 metrih do okoli 110 cm. Na 1000 metrih je snega od 10 do 40 cm. Snežna odeja je na površini mehka in rahla in se globoko predira, predira se tudi debela plast snega, ki je zapadel v začetku tedna. Pod 1300 metri je sneg moker, višje pa večinoma suh. . Nevarnost snežnih plazov je povsod v Julijskih Alpah, drugod pa predvsem nad okoli 1500 metri 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, nižje pa 2. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom, dovolj strma pobočja pa tudi drugod. Od sobote naprej bo vsaj nekaj dni suho in večinoma sončno vreme. Ničla se bo dvignila na nadmorsko višino okoli 1900 metrov, v nedeljo čez dan pa na 2500 metrov. A temperatura na 1500 metrih bo okoli 2 stopinji. Odjuga torej ne bo zelo izrazita. Zaradi nje se bo snežna odeja hitreje sesedala in preobražala, nižje tudi talila. Ponoči bo pomrznila in na površini bo nastajala skorja, hitreje seveda na osončenih pobočjih. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala, tudi v visokogorju. Prevladoval bo vzhodni veter, v visokogorju severozahodnik. Večjih žametov ne bo več naredil. V nedeljo popoldne bo zapihal jugozahodnik.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije