Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalci v gore, Madžara pa doma

Slovenske novice – Boštjan Fon: Popolnoma neustrezno opremljeni so šli v četrtek iz Kamniške Bistrice proti Kokrškemu sedlu in se ločili po parih — V dolino sta se vrnila le dva —  NAŠEŠKAT!

Klikni za prehod na objavo na strani Slovenskih novic!

Štirje mladi Madžari so kanili po taborniško preživeti vikend v Kamniških Alpah — Popolnoma neustrezno opremljeni so šli v četrtek iz Kamniške Bistrice proti Kokrškemu sedlu in se ločili po parih — V dolino sta se vrnila le dva, Gyorgy Magyar in Gergely Kis Nemes pa sta izginila — V nevarnih razmerah so ju iskali ponoči, včeraj so se poleg gorskih reševalcev v strmine zagrizli še policisti in prostovoljni gasilci — Malo po poldnevu pa je prišla vest, da sta pogrešana živa in zdrava prestopila mejni prehod Hodoš in sta že v domovini

Kamniška Bistrica, 26. oktobra: Kamniški gorski reševalci so ob koncu rednega četrtkovega sestanka dobili obvestilo iz Kamniške Bistrice. Domačin, povrhu še poklicni gasilec, čigar žena je opazila, da nekdo kuri ogenj v bližini njihovega doma, je ob njem naletel na dva mlada Madžara, ki sta sušila svoja oblačila. V polomljeni angleščini sta mu pojasnila, da sta sama našla pot v dolino, njuna prijatelja pa sta izginila nekje na poti med Kokrškim in Kamniškim sedlom na območju Kamniških Alp.

Slovenske novice, 27.10.07»Nekaj po osmi zvečer smo krenili proti domu v Kamniški Bistrici. Dva Madžara, ki sta bila v dolini, nam več informacij nista mogla dati, saj so imeli zelo slab zemljevid. Naših gora zagotovo ne poznajo dobro, po prvem pogovoru pa smo spoznali, da pogrešana nimata niti najosnovnejše opreme za vzpone v gore v razmerah, kakršne so zdaj,« je prve večerne vtise strnil Rado Nadvešnik, ki je vodil akcijo kamniških gorskih reševalcev. Odločili so se, da gredo v skupinah po znanih smereh navkreber. Upali so, da bodo na 20-letna Gyorgyja Magyara in Gergelyja Kisa Nemesa, doma iz mesteca Nagyated, naleteli kje ob poti. Pregledali so spodnje območje nad Kamniško Bistrico in dele poti proti Kokrškemu sedlu, šli so do Kogla in Žmavčarjev. Dva sta šla proti Sedrščkovi grapi, pa do Jermance in po poti proti Kamniškemu sedlu. »S kolegom sva prišla do konca melišča nad Pastirci, nekje do višine 1600 metrov,« je povedal Nadvešnik. Snežna odeja na tem predelu sega pol metra visoko, začenja pa se že na 1200 višinskih metrih. Zaradi razmehčanosti je po desni strani na Pastirce, gledano iz doline, zdrsnil prvi plaz.

Že ponoči so pogrešana poskušali priklicati po mobilniku, ki ga je imel eden od njiju, a naj ne bi bil dosegljiv, ker ni imel vklopljenega gostovanja. Sredi današnjega dopoldneva se je s strokovno pomočjo Mobitela izkazalo, da je mobilnik fizično izklopljen. Že pred tem so proti območjem, kjer so sumili, da naj bi bila Magyar in Kis Nemes, krenili reševalci postaje GRS Kamnik, bilo jih je za dobro desetino, nekaj je bilo prostovoljnih gasilcev PGD Kamniška Bistrica, v akciji pa je sodelovalo tudi prek dvajset policistov iz Kamnika in okolice pod vodstvom komandirja Franca Marolta, ki je zaradi prijave pogrešanih oseb tudi prevzel vodenje akcije. Med drugim je nekaj policistov odšlo preverjat prenočišča v okolici, odpravili pa so se na avtobusne in železniške postaje preverit, ali sta morda dva kupila vozovnici za Madžarsko. Morda se to sliši dokaj nelogično, a ker je včeraj eden izmed stanovalcev iz Spodnjih Stranj obvestil gorske reševalce, da je na zidu ob cesti videl dva, ki sta bila na moč podobna pogrešanima, so akcijo iskanja razširili tudi na urbano območje.

Ko smo poskušali povprašati dva Madžara, ki sta prenočila na zimskih ležiščih ob domu v Kamniški Bistrici, sta se skrila v kot zimskih ležišč in kljub temu da znata angleško, niti z besedo nista hotela povedati, kako so se odpravili v gore, in predvsem, zakaj sta se para – vsi štirje so bili izjemno slabo opremljeni – sploh ločila. Pogrešana sta imela s seboj pičlo zalogo hrane, slabo obutev, bila sta brez rezervnih oblačil, s seboj pa sta imela eno spalno vrečo. Izjave sta fanta iz Kamniške Bistrice dala le policistom, pa še to bolj skope, saj pravzaprav niti nista natančno vedela, v katero smer sta šla njuna prijatelja. Dopoldne sta se premaknila v planinski dom, na toplo, a sta se zavlekla v posebno sobo in trdno zapahnila vrata za seboj. Že na daleč je bilo opaziti, da sta močno prestrašena.

 

Zaradi vremenskih razmer, deževalo je, poleg tega pa je megla dodobra zakrivala pogorje Kamniških Alp, ni poletel policijski helikopter, ki bi lahko iz zraka prečesal območje nad Kamniško Bistrico. Sredi dopoldneva so v iskalno akcijo vključili tudi posebej izurjene policijske pse, vesti s terena o najdbi pogrešanih pa ni in ni bilo. Dan se je odločil prevesiti v popoldne, zunaj je deževalo, temperature pa so vztrajno lezle proti ničli. Zazvonil je telefon in sporočil vest: pogrešana Madžara sta prestopila mejni prehod Hodoš in sta že na Madžarskem! Včeraj popoldne sta se odpeljala v Ljubljano, kupila železniški vozovnici za navadni in ne mednarodni vlak, prišla do Hodoša in prestopila mejo. Prvi komentar enega reševalcev je bil: »Ta dva, ki sta ostala tu, ju bosta prebutala, ko se snidejo.«

Po nekaj začudenih pogledih in klicih, da naj se vsi, ki sodelujejo v iskalni akciji, vrnejo v dolino, se je slišalo: »Saj nista kršila nobenega zakona, le prijateljema nista pustila sporočila, da gresta domov. In tudi iskalne akcije nista sprožila.« Ob bizarni situaciji pod Kamniškimi Alpami se znova postavlja vprašanje: kaj če bi se komu od naših reševalcev med požrtvovalno akcijo kaj zgodilo?

Boštjan Fon

 

 

Slovenske novice

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije