Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mlake

Prečkam manjši potok in že sem v predlu Mlake, ki je v lasti domačinov iz Nemškega Rovta. Sledijo Poletov, Barakarjov, Kajžov, tudi višje Nackov in naprej Kramarjov rovt do travnika na Požarju, kjer so lastniki Poletovi, poznam le teh nekaj rovtov vseh ne ...Janez Pikon: Priljubljena steza in kolovoz iz vasi Ravne me preko močvirnatih travnikov Make vodi na predel Požar ob Nemškem Rovtu.

Mlake

Prisluhnem šumenju potoka Strženica zahodno ob dolinici Rovnca, južno pod Zimovo in Biščovo domačijo, ter se vzpnem v Dolinarjeva Brda ob domačiji Pr' Prezlco, moj dom v vasici Ravne, kjer sem preživljal rano mladost. Veliko se je od takrat spremenilo v tem okolju, toda vsega se še dobro spominjam in večkrat podoživljam trenutke preživete na travnikih in gozdovih okrog vasi. Najprej pogledam okrog Pavlovga studenca, Lajnarja in Dolinarjevega Ta dolgega rovta, vse je zaraščeno in težko prepoznavno, predel sem poznal iz mladosti.

Prisluhnem šumenju potoka Strženica zahodno ob dolinici Rovnca, južno pod Zimovo in Biščovo domačijo, ter se vzpnem v Dolinarjeva Brda ob domačiji Pr' Prezlco, moj dom v vasici Ravne, kjer sem preživljal rano mladost ...Najprej pogledam okrog Pavlovga studenca, Lajnarja in Dolinarjevega Ta dolgega rovta, vse je zaraščeno in težko prepoznavno, predel sem poznal iz mladosti ...Nadaljujem proti manjši soteski Srnjak do ostankov Biščove kamnite stavbe, ki jo je še slediti ...Včasih sta bila tu dva rovta in sicer Biščov in Tubejov, po katerem je potekala steza na Rižce in naprej na Strme ...Rovt Zimove Jegle je nižje, vzhodni del proti Nemškemu Rovtu je že precej poraščen, pravo nasprotje tistega pred mnogimi leti, ko se je tu vsako leto redno kosilo in opravljalo vsa dela povezana s Zimovo kmetijo ...

Nadaljujem proti manjši soteski Srnjak do ostankov Biščove kamnite stavbe, ki jo je še slediti. Včasih sta bila tu dva rovta in sicer Biščov in Tubejov, po katerem je potekala steza na Rižce in naprej na Strme.

Še danes, ko pomislim na ta rovt, takoj povežem z njim še Zimovga Joža in Johanco, ki sem ju tolikokrat videl pri potrebnih opravilih ...Včasih sta bila tu dva rovta in sicer Biščov in Tubejov, po katerem je potekala steza na Rižce in naprej na Strme ...Prečkam manjši potok in že sem v predlu Mlake, ki je v lasti domačinov iz Nemškega Rovta. Sledijo Poletov, Barakarjov, Kajžov, tudi višje Nackov in naprej Kramarjov rovt do travnika na Požarju, kjer so lastniki Poletovi, poznam le teh nekaj rovtov vseh ne ...Veliki in lepo urejeni travniki, jeseni tudi pašniki segajo vse do začetka grebena Strzi nad potokom Strženica ...Prisluhnem šumenju potoka Strženica zahodno ob dolinici Rovnca, južno pod Zimovo in Biščovo domačijo, ter se vzpnem v Dolinarjeva Brda ob domačiji Pr' Prezlco, moj dom v vasici Ravne, kjer sem preživljal rano mladost ...

Rovt Zimove Jegle je nižje, vzhodni del proti Nemškemu Rovtu je že precej poraščen, pravo nasprotje tistega pred mnogimi leti, ko se je tu vsako leto redno kosilo in opravljalo vsa dela povezana s Zimovo kmetijo. Še danes, ko pomislim na ta rovt, takoj povežem z njim še Zimovga Joža in Johanco, ki sem ju tolikokrat videl pri potrebnih opravilih. Spodnji senik je v zaraščenem rovtu strohnel in težko ga je najti, če zanj ne vemo, toda sedaj je celotno to področje raj tudi za gobarje.

Prečkam manjši potok in že sem v predelu Mlake, ki je v lasti domačinov iz Nemškega Rovta. Sledijo Poletov, Barakarjov, Kajžov, tudi višje Nackov in naprej Kramarjov rovt do travnika na Požarju, kjer so lastniki Poletovi, poznam le teh nekaj rovtov vseh ne. Veliki in lepo urejeni travniki, jeseni tudi pašniki segajo vse do začetka grebena Strzi nad potokom Strženica.

Spomin in opomin na hudo nesrečo pred 90 leti v Mlakah


Strašna usoda treh drvarjev

V četrtkovi številki smo poročali iz Bohinjske Bistrice, da je snežni plaz v sredo dopoldne v Srnjakovem grabnu nad vasjo Ravne zasul tri mladeniče; eden od teh mladeničev, 18 letni France Kemperle, doma iz Bače na Primorskem, se je v smrtnem boju izkopal iz ogromnega plazu, ter nato odtaval 200 do 300 korakov iskat pomoči, nato pa se obnemogel zgrudil na tla in zmrznil. Lovski čuvaj ga je našel že mrtvega. Kemperla so včeraj v petek pokopali na pokopališču na Bohinjski Bistrici. Ljudje so že v sredo izrazili bojazen, da je plaz zasul najbrž tudi oba Kemperlova tovariša.

Hitro so pričeli odkopavati snežni grob. Poveljnik bohinjske orožniške postaje g. Janez Remec, narednik Anton Bukovšek in Jurij Flegar so z občudovanja vredno požrtvovalnostjo odkopavali nepretrgoma tri dni in noči velikanski snežni kup. Končno se jim je le posrečilo odkopati ponesrečena mladeniča, žalibog seveda mrtva. Oba mladeniča, Albina Kemperla in Antona Črva, so prenesli v mrtvašnico na Bohinjsko Bistrico. Oba mladeniča sta se pod plazom zadušila, oziroma ju je zmečkal velik pritisk plazu, ki ju je butnil ob skale. Plaz sam je bil debel 8 metrov, širok pa 12 metrov. O nesreči govorijo ljudje sedaj v Bohinju zelo mnogo in s sožaljem, obenem pa se vsi z občudovanjem izražajo o junaški požrtvovalnosti orožnikov.

Vir: časnik Slovenec: Ljubljana - sobota, 2. februar 1929


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Mlake

Na travniku v MlakahVeliki in lepo urejeni travniki, jeseni tudi pašniki segajo vse do začetka grebena Strzi nad potokom Strženica ... Poletov rovt v MlakahPrečkam manjši potok in že sem v predlu Mlake, ki je v lasti domačinov iz Nemškega Rovta. Sledijo Poletov, Barakarjov, Kajžov, tudi višje Nackov in naprej Kramarjov rovt do travnika na Požarju, kjer so lastniki Poletovi, poznam le teh nekaj rovtov vseh ne ...
Vzhodno ob ...Včasih sta bila tu dva rovta in sicer Biščov in Tubejov, po katerem je potekala steza na Rižce in naprej na Strme ... ... Nemškem RovtuPrisluhnem šumenju potoka Strženica zahodno ob dolinici Rovnca, južno pod Zimovo in Biščovo domačijo, ter se vzpnem v Dolinarjeva Brda ob domačiji Pr' Prezlco, moj dom v vasici Ravne, kjer sem preživljal rano mladost ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije