Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po 30 letih našli trupli

Večer, Kronika:pogrešanih alpinistov, sin bo končno pokopal očeta.

Tuji mediji poročajo o skoraj neverjetnem odkritju. Po 30 letih so našli trupli pogrešanih alpinistov.
Škotski alpinist Steve Aisthorpe se je leta 1988 želel v družbi islandskih prijateljev Kristinnoma Runarssonoma in Thorsteinnoma Gudjonssonoma povzpeti na 7161 metrov visok vrh Pumori v Himalaji. 55-letni Škot je moral zaradi bolezni načrte o plezanju opustiti, zato sta njegova kolega pot nadaljevala sama.
Njuna pot se je končala tragično. Islandska alpinista so nazadnje videli 18. oktobra 1988 na višini 6598 metrov, takrat pa se je sled za njima izgubila, piše The Guardian. Njun škotski prijatelj Aisthorpe ju je iskal več tednov, a neuspešno. Kot je povedal, "ni nikoli počutil takšne osamljenosti, kot tisti dan". Stevu Aisthorpu se je pridružil tudi helikopter. A sledi o plezalcih ni bilo.
Minilo je 30 let, islandskih alpinistov v tem času ni našel nihče. Do nedavnega. 55-letnega Scota Aisthorpeja so pred tremi tedni kontaktirale nepalske oblasti in ga prosile za fotografijo pogrešanih plezalcev. Na ta način so identificirali posamezne kose oblačil in opreme ter potrdili, da so našli pogrešana Islandca.
Njuni trupli je na dnu ledenika minuli mesec odkril ameriški alpinist. Strokovnjaki domnevajo, da sta alpinista pred 30 leti padla v ledeniško razpoko. Njune ostanke so odpeljali v Katmandu, od tam pa jih bodo prepeljali na Islandijo.
Dogodek je ganljiv tudi za 30-letnega sina Runarssonna, ki očeta ni nikoli spoznal. Njegova zaročenka je bila v času izginotja noseča. (A. L.)

Fotografija: Thorsteinn Gudjonsson s kolegom Kristinnom
Runarssonom 18. oktobra 1988, ko so ju nazadnje videli.

Vecer.si 11.12.2018 14:05
Po 30 letih našli trupli pogrešanih alpinistov, sin bo končno pokopal očeta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije