Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 09.12.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastala kakšna kratkotrajna ploha. Dopoldne bo pihal zmeren jugozahodni veter, ki bo popoldne oslabel.

V ponedeljek bo sprva delno jasno z nekaj megle ponekod po kotlinah. Čez dan bo zmerno do pretežno oblačno, v notranjosti lahko nastane kakšna ploha. V Prekmurju in ponekod na Štajerskem bo pihal severozahodnik.

V torek bo spremenljivo oblačno, predvsem v Prekmurju bo še pihal severozahodni veter.

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje je v gorah nevarnost snežnih plazov MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je stabilna. V visokogorju je veliko zametov, kjer je edina možnost, da se vam ob večji obremenitvi spelje kloža na dovolj strmih pobočjih.

V soboto zjutraj je v gorah snežilo, zapadlo je od 5 do okoli 15 cm snega, ki ga je veter močno spihal. Meja sneženja se je spustila tudi pod 1000 m, a sneg se je večinoma obdržal le nad 1000 m. Sicer pa je snega je v gorah malo, nekoliko več le v visokogorju Julijskih Alp. Snežna odeja je v zatišnih legah mehka, na vetru izpostavljenih legah pa večinoma skorjasta, ponekod tudi trda. Višina snežne odeje je zaradi vetra zelo neizenačena.

V naslednjih dneh bo spremenljivo oblačno vreme z vmesnimi sončnimi obdobji. Kar vetrovno do, danes bo pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo popoldne nekoliko oslabel in se obračal v severozahodnik. V ponedeljek in v torek bo veter severne do severozahodne smeri, v sredo pa severozahodne. Postopno bo od jutri dalje hladneje. Kakšna kratkotrajna snežna ploha bo možna predvsem v nedeljo in ponedeljek.

Sneg se bo zaradi nizkih temperatur le počasi preobražal in sesedal. veter bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel, zaradi vetra bo nastajala tudi skorja. Nevarnost snežnih plazov bo MAJHNA, 1. stopnje. Le na mestih z napihanim snegom vendarle priporočamo nekaj previdnosti.

 

09.12.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije