Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pod Mangartom umrl planinec,

Pod Mangartom umrl planinec, pomagati mu niso mogli niti prijateljiVečer, Kronika: … pomagati mu niso mogli niti prijatelji. Tuja krivda je izključena. Primorski dnevnik

Pod Mangartom umrl planinec, pomagati mu niso mogli niti prijateljiVčeraj dopoldne so policiste Policijske uprave Nova Gorica obvestili o gorski nesreči na Bovškem, kjer je med vzponom na vrh Mangarta, visokega 2.679 metrov, italijanskemu gorniku zdrsnilo in je posledično padel v globino ter podlegel telesnim poškodbam. Policisti opozarjajo, da gre za izjemno strm in nevaren predel.

Policisti Policijske postaje Bovec so na kraju z zbiranjem obvestil med drugim ugotovili, da se je pokojni italijanski planinec, ki je bil za vzpon na goro ustrezno opremljen, ob 8.30 v skupini treh prijateljev začel vzpenjati na omenjeno goro z Mangartskega sedla po Slovenski poti na Mangart. Ko so omenjeni italijanski planinci prišli na višino okoli 300 metrov pod vrh Mangarta, so začeli s prečkanjem snežišča, ki v tem delu ni zavarovano z jeklenico in klini. 48-letni italijanski planinec je kot prvi začel s prečkanjem snežišča in pri tem uporabljal dereze ter cepin. Ko je prišel do polovice snežišča, mu je zdrsnilo. Padel je na hrbet ter drsel približno 20 metrov po snežišču.

Planinec po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja
Pod omenjenim snežiščem je s telesom najprej zadel v skale, zatem pa se je kotalil še okoli 130 metrov po strmem skalnatem pobočju, kjer je nad previsom hudo poškodovan obležal v manjši globeli. Do poškodovanega planinca se je spustil eden od njegovih prijateljev, vendar slednji že po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja. Njegovi prijatelji so o tragični nesreči najprej obvestili italijanske varnostne organe, nato pa je bila slovenska policija o tragediji obveščena preko Centra za policijsko sodelovanje v Vratih.

Reševanje oteženo zaradi slabih vremenskih razmer
S strani pristojne službe so kasneje v reševanje aktivirali tudi vojaški helikopter z dežurno ekipo GRS, vendar helikoptersko reševanje ni bilo mogoče izvesti zaradi slabih vremenskih razmer. Na kraj gorske nesreče so tako ob 14. uri prispeli člani gorske reševalne službe iz Bovca, ki so izvedli klasičen način reševanja in ob 20.45 uri zvečer preminulega italijanskega planinca prenesli do Mangartskega sela.
Pokojnega so prepeljali v mrliško vežico v Tolmin. Bovški policisti so na podlagi ugotovljenih dejstev tujo krivdo izključili in bodo o tragičnem dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.
(čk; foto: Boris Heričko)

Vecer.si 19.11.2018 10:56


Primorski dnevnik, 20.11.2018
Mangart terjal življenje 49-letnega alpinista iz Čente


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije