Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 11.10.18

Primorski dnevnik: Izlet v Gorenji Tarbij | Polaganje venca v dolini Glinščice | V oktobrskem Planinskem vestniku ...

Izlet v Gorenji Tarbij

V nedeljo so se tržaški planinci z avtobusom podali na zgodnje jesenski izlet v Nadiške doline, točneje v Gorenji Tarbij v občini Srednje. Tja jih ni vabilo le razkošje jesenskih barv, v katere so se odeli gozdovi, v vasi so namreč imeli v nedeljo tudi Burnjak, tradicionalni praznik kostanja; zato je bilo pričakovanje še večje.

Avtobus je izletnike pripeljal do vasice Police. Po lepi gozdni poti ob številnih koritih in izvirih so se nato povzpeli do Gornjega Tarbija. Tu so se nekateri izletniki odločili, da ostanejo kar v vasi, in se udeležijo številnih dejavnosti, ki jih je ob prazniku organizirala Pro loco Nediške doline. Glavnina pa se je povzpela na bližnjo goro, na 912 m vjsoki Hum. Pot se je strmo dvigala po čudovitem gozdu, med starimi, mogočnimi drevesi kostanja, ki kažejo znake okrepitve po hudi bolezni zadnjih let. Tudi starih hrastov je bilo veliko, saj so bila tla popolnoma prekrita z želodi, pa beli gaber, mogočne divje češnje so nas spremljale na poti. Vrh pohodnikov ni nagradil z razgledom, saj je popolnoma porasel z visokimi iglavci. Razgled so uživali nekoliko niže ob bivši karavli. Kmalu pa je zavel močan mrzel veter in postanka je bilo konec, sledil je spust v dolino.

V vasi so se sprehodili še med stojnicami, kjer so kmetje in obrtniki Nadiških, Terskih, Soških dolin in Rezije prodajali svoje kmetijske pridelke in obrtniške izdelke. Se okrepčali s tipičnimi domačimi jedmi, s pečenim kostanjem, domačim pecivom in uživali ob zvokih harmonik, ki so igrale po ulicah. Nekateri so se v cerkvi udeležili koncerta mešanega pevskega zbora Pod lipo, drugi pa so se zavrteli ob zvokih ansambla Zaka pa ne.

Letošnjega Burnjaka se je udeležilo izredno veliko število obiskovalcev, povsod je vladalo veselo, domače, sproščeno vzdušje. Tudi znancev ni manjkalo, a srečanje s prijatelji, člani Planinske družine Benečija je bilo še posebno prijetno. Navdušeni nad doživetim, so se pohodniki vračali proti domu.

Polaganje venca v dolini Glinščice

SPDT-ejevci se bodo zbrali, v soboto, 27. oktobra, ob 14.00 uri pred pokopališčem v Boljuncu, da bi se s hvaležnostjo spomnili na vse svoje bivše člane, ki so gojili ljubezen do gora, do domače zemlje, do svojega naroda, se za te ideale trudili in žrtvovali, predvsem pa na tiste, ki so za te ideale žrtvovali svoja mlada življenja.

Tržaški planinci bodo najprej obiskali boljunsko pokopališče, kjer se bodo spomnili društvene dobrotnice, navdušene planinke Vekoslave Slavec. Nato se bodo podali v dolino Glinščice, točneje pod Jugove stene v dolini Suhe in položili venec pred obeležje, ki so ga pred oseminštiridesetimi leti tu postavili člani SPDT v spomin na tri padle, perspektivne alpiniste Justa in Dolfija Blažino ter Tezeja Šavrona.

Jesenski posveti za vodstva planinskih društev

Planinska zveza Slovenije bo v novembru organizirala pet posvetov za vodstva planinskih društev, na katerih bodo predstavljene aktualne novost s področja delovanja društev. Na posvetih bodo predvidoma predstavljene naslednje teme: predstavitev analize Poročila društev, članov PZS, za leto 2017, novosti informacijskega sistema Naveza, nova uredba GDPR in (planinska) društva, predstavitev študije ekonomskih učinkov planinstva, predstavitev vzorčnega tabornega prostora Mlačca. Posveti se bodo odvijali v naslednjih krajih in terminih: Velenje, 6. november 2018 - ob 17.00, Mestna občina Velenje, Titov trg 1, 3320 Velenje, velika sejna dvorana; Sevnica, 7. november 2018 - ob 17.00, Kulturna dvorana Sevnica, Kvedrova cesta 25, Sevnica; Maribor, november 2018 - ob 17.00, Osnovna šola Franceta Prešerna, Žolgarjeva 2, Maribor, učilnica K3; Kranj, november 2018 - ob 17.00, Mestna občina Kranj, Slovenski trg 1, Kranj, predavalnica 15; Vrhnika, 22. november 2018 - ob 17.00, Cankarjev dom na Vrhniki, Tržaška 25, Vrhnika, mala dvorana. Posvete bomo zaključili predvidoma do 19.30.

V oktobrskem Planinskem vestniku ...

Dušan Škodič v uvodniku oktobrske številke Planinskega vestnika razmišlja o prenovljenem Aljaževem stolpu na vrhu Triglava. V temi meseca piše o nacionalnih parkih, zavarovanih območjih narave v Alpah - tako doma kot v tujini, in na Balkanu. Novinarji Vestnika so se pogovarjali z Andrzejem Bargielom, poljskim alpinistom in ekstremnim smučarjem, ki je letos kot prvi Zemljan smučal z vrha druge najvišje gore na svetu K2. Na pogovor smo povabili tudi Aleša Česna in Luko Stražarja, ki sta skupaj s Tomom Livingstonom letos poleti preplezala novo smer v še nedotaknjeni severni steni Latoka L V rubriki Z nami na pot nas vabijo na Južni Velebit, in sicer na Anica Kuk in v kanjon Velika Paklenica, na Sojin Kuk, Tulove grede in na potep ob reki Krupi. Potepali so se tudi po brezpotjih čudovitega sveta karnijske divjine, po Zelenortskih otokih, v južni steni Mrzle gore, skočimo v Vipavsko dolino na izlet v zgodovino in nas vabijo na obisk naj planinskih koč v letu 2018. Obenem pišejo o Andreju Štremflju, letošnjemu prejemniku zlatega cepina za življenjsko delo, o Sloveniji med industrijo in turizmom ter o razstavi v Slovenskem planinskem muzeju, ki se je poklonila slovenskim alpinistkam.

 25.10.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije