Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimske sanje

... ter Poskokov striptiz in še več - AO Jesenice

AO Jesenice, 19.10.2018 - Peter Ramuš:  Zimske sanje

…pa ne v ali o snegu, pač pa še vedno v topli apnenčasti steni. Včeraj sem ponovno obiskal južno steno V. Koritnika nad Mokrinjami. Tokrat sva plezala z Mašo in sicer smer Wintertraum (6b). Opremljena je za športno plezanje, dostop in sestop ter gorsko okolje, pa dodajo smeri malo alpskega pridiha. Še vedno za kratke rokave …

AO Jesenice, 17.10.2018 - Lidija Režek-Družijanič:
Poskokov striptiz in še več

Planski tabor v Omišu in GDK 2018 so nam vremenarji zakuhali z neljubo napovedjo, s katero so se zavarovali, da iskalci nekoristnega sveta ne bi silili v omiške in biokovske stene ali še slabše, da ne bi po njih pogledovali in negodovali iz kakšnega kafiča ob morju. Povodnja ni bilo, sonca prav tako ne. Je pa že po tradiciji na dan osrednje prireditve »Glavno, da se klajmba« moral dež pomahati z repom, tokrat le v dopoldanskih urah. Večerna fešta s profesionalno izpeljanim predavanjem slovensko – nemške naveze Luka – Ines, ribami, plezalsko čakulo (beri klepetanjem) in sproščenim vzdušjem, naju je spet zapeljala pozno v noč.

Med izmenjavo plezalskih izkušenj med GDK-jevci sva dobila idejo po prvi ponovitvi alpinistične smeri »Poskokov striptiz«, V/V+, 340 m v navezi Jerković-Johan. V sredo, 10. oktobra, smo se v Bastu sestali z našima ferajnovcema s Katarino in Rokom, se po skupnem pristopu tudi razšli vsak v svojo skalno kandidatko.

Vstop v »Poskokov striptiz« sva hitro orientirala in zanamcem v pomoč označila z v skalo vklesanima črkama PS. Za varovanje v smeri se je v glavnem potrebno znajti z naravnimi tvorbami; sončne ure, drevje, … Načrtno sva poleg klina ali bolje rečeno nekaj podobnega klinu v prvem V+ raztežaju dodala klin s pravo besedo, jasno Jeseničana. Na štantu, ki se nahaja po kosmati prečki sva, hotela ali ne, pustila rumeno gurtno, ki se je zajedla v razpoko sončne ure. Da bi jo dobila ven niso pomagale niti tiste besede na P…, kot mi to po navadi pomaga pri izbijanju klinov. Pa saj pravzaprav, bo že nekomu razveselila plezalni dan, sem se odločila in popustila v dvoboju. Glede celotnega vtisa o smeri pa; je še dojenčica v plenicah in bo potrebna še kakšna naveza, da bo opravila vrtnarska dela, očedila šavje, zemljo v cvetličnih lončkih ter losan ali dvomljiv skalni del. Skico smeri prvopristopnikov najdete v spletnem vodničku Plave gore.

Po dnevu za plezalni predah sva se napotila v Omiš v steno Ilinca, Stargate (6a+, 250 m). Smer je za vriskat in je že pristala v predalu ponovitev. Poda ti raznolikost, ki lahko verjamem da, zadovolji vsakega še tako izbirčnega plezalca. Če vstopiš zadosti zgodaj, te zaradi usmerjenosti dolgo časa pusti v senci. Hkrati pa je primerna za zimski čas ob poznejšem vstopu, da te sonce prijetno greje. Midva sva se potrudila, da sva ga imela le zadnja dva raztežaja, saj so bile temperature za ta letni čas presenetljivo visoke, ok. 26 °C.

Med dopustovanjem v Dalmaciji, kjer se v naravi mešajo modra, zelena in siva barva, pa sva razen plezanja počela še veliko drugega; obrala sva oljčno letino in bila zelo zadovoljna z odstotkom olja, zasadila nekaj novih sadik mandeljnjev, se razvajala z gastronomskim dobrotami mediterana … ter nenazadnje uspešno izpeljala reševalno akcijo mladega in neizkušenega mucka, ki je neznano kako pristal v globokem jarku mestnega pritoka Cetine v Omišu.


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije